Korvatunturi takaisin Suomelle? Ottaisivatko Putin ja Pakkasukko mallia norjalaisilta

Joulupukin koti sijaitsee Korvatunturilla, jonka keskimmäisen huipun Suomen ja Venäjän välinen raja halkaisee. Kehittämisen arvoinen idea voisi olla se, että Venäjä luovuttaisi suomalaisille Korvatunturin kokonaisuudessaan. Timo Reinvuo / Metsähallitus

Jari Pietiläinen

Idea kuulostaa perin erikoiselta, ja paljon hyvää tuuria tarvittaisiin, jos tämä joulutoive toteutuisi ja itänaapuri Venäjä luovuttaisi Suomelle palasen maaomaisuuttaan.

Pakkasukolta tai Putinilta ei toivota nyt suinkaan Karjalaa tai Suomenlahden saaria, vaan vähän pienempääjoululahjaa: koko Korvatunturia, siis Joulupukin asuinpaikkaa.

Hieman vastaavaasuunnitelmaa on viritelty viime aikoina Norjassa, jossa osa kansalaisista olisi halukas luovuttamaan palan Norjasta Suomelle. Kyseessä olisi 1331-metrinen Halti-tunturi, joka on Suomen alueen korkein kohta.

Onhan rajoja siirretty ennenkin.

Koko Haltin korkein kohta on kuitenkin 1361 metrin korkuinen tunturinhuippu, joka sijaitsee Norjan puolella. Tämän huipun norjalaiset siis haluavat lahjoittaa Suomelle.

Norjalaisten lahjoitussuunnitelman tueksi on perustettu oma Facebook-ryhmä. Asiantuntijat ovat tosin ehtineet jo tyrmätä koko hankkeen.

Harva suomalainen tietää, että Haltin lailla myös Korvatunturi sijaitsee vain osin Suomen puolella.

Norjalaisten innoittamana toimitus ideoikin villin toiveen: Mitäpä jos Pakkasukko toisi koko Korvatunturin Suomelle?

Onhan rajoja siirretty ennenkin, ja myös puolittainrauhanomaisesti. Viimeksi Suomi myi osan Inarin kuntaa, eli Jäniskosken alueen, silloiselle Neuvostoliitolle 1947.

Myynnin taustalla oli tosin vuosia kestänyt jatkosota 1941–1944 ja karvas tappio, jonka myötä Korvatunturikinpäätyi Neuvostoliitolle osana raskaita rauhanehtoja.

Koko Korvatunturikuului Suomeen vielä vuosina 1920–1944, jolloin Petsamon itäraja kohti Pohjoista jäämerta alkoi juuri Korvatunturilta.

Korvatunturin luovutus juhlistaisi Joulupukin löytymisen 90-vuotisjuhlaa.

Joulupukin lähtö Korvatunturilta lahjojen jakoon tapahtuu tarun mukaan tänään jouluaaton aattona 23. joulukuuta.

Vielä tässä vaiheessa toimituksella ei ole vahvistettua tietoa siitä, kuinka Venäjän ulkoasiainhallinto suhtautuisi mahdolliseenluovutuspyyntöön.

Korvatunturi

Korvatunturi (venäjäksi Koрватунтури) on 486 metriä korkea tunturi Savukosken kunnassa Lapissa, Suomen itärajalla.

Tunturissa on kolme huippua, joista keskimmäisen kautta kulkee Suomen ja Venäjän raja.

Itäinen huippu on kokonaan Venäjän puolella ja läntinen Suomen puolella.

Korvatunturi on myyttinenpaikka, jonka korkeimman huipun Suomen-puoleisessa rinteessä Joulupukin ja puolisonsa Joulumuorin sekä joulutonttujen sanotaan asustavan.

Joulupukin asuinpaikan selvitti radiotoimittajaMarkus Rautiojo vuonna 1927. Korvatunturin luovuttaminen kokonaisuudessaan Suomen haltuun vuonna 2017 juhlistaisi siis samalla Joulupukin löytymisen 90-vuotisjuhlaa.

Kommentoi