Olympiastadionin remontin hinta paisui vajaasta 200 miljoonasta yli 330 miljoonaan – tarkastusvirasto: "Ohjausryhmä ei kyennyt asianmukaisesti suoriutumaan tehtävästään"

Olympiastadionin remontin hinta paisui ja paisui. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Olympiastadionin peruskorjaushankkeen kustannusarvio nousi noin kahdeksassa vuodessa 197 miljoonasta eurosta peräti yli 330 miljoonaan euroon, ilmenee Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksesta. Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen tarkastuksessa keskityttiin erityisesti siihen, miten valtionavustusta myönnettiin, käytettiin ja valvottiin hankkeessa, kerrotaan VTV:n tiedotteessa.

Tarkastus kohdistui avustuksen myöntäneeseen opetus- ja kulttuuriministeriöön ja avustuksen saaneeseen Stadion-säätiöön. Hankkeelle osoitettiin rahoitusta vuosina 2012–2020. Hanketta rahoittavat Helsingin kaupunki ja valtio yhtä suurin osuuksin.

VTV:n mukaan valtionapuviranomaisen suorittama valvonta ei vastannut monimuotoisen ja pitkäkestoisen hankkeen vaatimuksia. Hankkeeseen nimetyn ohjausryhmän tehtävänä oli varmistaa, että hankkeen kustannukset pysyvät hallinnassa ja hanke aikataulussa. Tarkastuksessa saadun käsityksen mukaan ohjausryhmä ei kyennyt asianmukaisesti suoriutumaan tehtävästään.

– Julkisten varojen käytön on oltava läpinäkyvää ja kustannustehokasta. Siksi valtion rahoittamia monimuotoisia ja pitkään kestäviä hankkeita tulee valvoa riittävästi, VTV:n ylitarkastaja Olli Piiroinen painottaa tiedotteessa.

Valtio on linjauksissaan määrittänyt, kuinka suurella summalla se enintään osallistuu hankkeeseen. Hankkeen keskeiselle urakalle ei sen sijaan ole määritelty kiinteää kattohintaa vaan se muuttuu, kun lisä- ja muutostöitä hyväksytään.

– Hankkeeseen valitun urakkamallin maksuperuste on ristiriidassa valtion rahoituslinjauksen kanssa. Tätä ristiriitaa ei tuotu esiin riittävän selkeästi ja oikea-aikaisesti hankkeen rahoituksen käsittelyssä, Piiroinen kertoo.

Rakennuttajana ja rahoittajaosapuolena toimivan Helsingin kaupungin hankkeelta laskuttamat kustannukset eivät ole kaikilta osin olleet läpinäkyviä. Stadion-säätiön hankkeen kustannuksiin sisällyttämä oikeuden langettama hyvitysmaksu ei ole hankkeen avustuskelpoinen kustannus.

– Valtionavustuksen myöntäjän ja saajan pitäisi varmistua siitä, että hankkeelle kohdistetut kustannukset ovat avustuspäätöksen ja avustusehtojen mukaisia, Piiroinen jatkaa.

Antti Pihlakoski: Yleisurheilun EM-kisoja syytä hakea Olympiastadionille

Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen

Skanska: Olympiastadionin työmaalla ei ole selvityksissä ilmennyt lisää palkkaepäselvyyksiä

Kommentoi