THL lisäsi miehiä kohua aiheuttaneeseen työryhmään – Lapsenhuollon olosuhdeselvitystä pohtivaan ryhmään mahtui aluksi vain naisia

Kuvituskuva. Jaana Hiltunen/Arkisto

Minna Harmaala

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt kuusi miespuolista asiantuntijaa kohua herättäneeseen työryhmään, joka valmistelee valtakunnallista ohjeistusta lapsenhuoltolain mukaisten olosuhdeselvitysten laatimiseen.

Marraskuussa 2020 asetettuun ryhmään kuului alun perin pelkästään naisia. Miesten tasa-arvo ry (MTA) pyysi eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, rikkoiko THL tässä tasa-arvolain säädöksiä ja henkeä.

– Yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista Suomessa liittyy isien erittäin heikkoon asemaan erotilanteissa. Erotilanteissa varsin yleisen sukupuolisyrjinnän kitkemisen pitäisi ehdottomasti näkyä tämän työryhmän toimeksiannossa, mutta sellaisesta ei THL:n päätöksessä ole mitään mainintaa. Koska työryhmään on nimetty vain naisia, ei miesnäkökulma tule lainkaan huomioiduksi lapsenhuoltolain mukaisten olosuhdeselvitysten laatimisen tueksi annettavan valtakunnallisen ohjeistuksen valmistelussa, järjestö tiedotti tammikuun alussa.

Se, että kaikki eri tahojen työryhmään nimeämät asiantuntijat olivat naisia, selvisi THL:n tuoreen tiedotteen vasta asiantuntijaryhmän asettamisen jälkeen.

Tasa-arvolain mukaan valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä tulee olla sekä miehiä että naisia kumpiakin vähintään 40 prosenttia, ellei erityisistä syistä muuta johdu.

THL:n mukaan ohjeistusta valmisteleva asiantuntijaryhmä ei ole lain tarkoittama toimielin, mutta laitos on silti päättänyt täydentää työryhmän tasa-arvotavoitteiden mukaiseksi.

Uudet jäsenet tuovat THL:n mukaan työryhmään asiantuntemusta muun muassa oikeuspsykologian, lapsipsykologian, eroauttamisen, mielenterveysosaamisen ja sovittelun erityisasiantuntemuksella.

Päätökset sekä alkuperäisen työryhmän kokoonpanosta että täydennyksestä teki THL:n pääjohtaja.

Uudet jäsenet ovat: psykologi Kari Nieminen, Helsingin perheneuvola, Helsingin kaupunki; oikeuspsykologi Tom Pakkanen, Lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikkö, Hus; vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko, Miessakit ry; kehittämispäällikkö Henrik Elonheimo, Erityispalvelut-yksikkö, THL; erikoistutkija Olli Kiviruusu, Yhdenvertaisuusyksikkö/Mielenterveys, THL; kehittämispäällikkö Joonas Peltonen, Erityispalvelut-yksikkö, THL.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.