Seinäjoen kaupunginteatterin näytelmät palaavat lavoille helmikuun aikana

Kirjailija Emily Brontën teokseen pohjautuva näytelmä on Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellisen johtajan Pauliina Saloniuksen ensihjaus Seinäjoella. Kuvassa Heathcliffia näyttelevä Jussi Jätinvuori ja Cathyn roolia tekevä Heidi Ajanto. Humisevan harjun ensi-ilta siiryi tammikuulta helmikuulle koronarajoitustoimien vuoksi. Jukka Kontkanen

Kaupunginteatteri valmistautuu helmikuun ensi-iltoihin. Ensimmäisenä lavan täyttää Humisevan harju.

Teatterin taiteelliselle johtajalle Pauliina Saloniukselle teos on ensimmäinen ohjaus Seinäjoen pestissään.

– Minua on aina kiehtonut näyttämöllä ihmismielen hyvyys ja pahuus, niiden yhteenkietoutuneisuus. Inhimillinen hyvä ja inhimillinen paha ovat alati muuttuvia määreitä, nainen kuvailee.

Humiseva harju on tarina kahden sieluntoverin, Cathyn ja tämän lapsuudenperheeseen otetun kasvattiveljen, Heathcliffin repivästä suhteesta.

- Elämän myrskyissä nämä kaksi hylkäävät oman luontonsa ja pettävät toisensa. Näytelmä on kuvaus erään leikin lopusta, henkisestä ja aineellisesta rappiosta ja kasvamisesta maailmaan, joka ei ole oikeudenmukainen eikä tasavertainen. Cathy ja Heathcliff ovat tarinan päähenkilöitä, mutta näkökulmahenkilö on Nelly, Earnshawn’n perheen taloudenhoitaja.

Kirjailija Emily Brontën kotiseudulle Yorkshiren syrjäisille nummille sijoittuva romaani Humiseva harju (Wuthering Heights) julkaistiin vuonna 1847. Ajallisesti tarina sijoittuu 1700-luvun loppupuolelle.Britanniaa ravisteli tuolloin teollinen vallankumous – meidän maailmaamme pandemia.

- Molemmissa on aistittavissa sama pelko muuttuvaa maailmaa kohtaan. Selviytyäkseen ihminen tarvitsee toista ihmistä, rakkautta ja hyväksyntää. Humisevan harjun ihmislapset ovat jääneet vaille tuota perusturvaa ja yhteenkuuluvuutta, ja sen heijastumista tunne-elämään ei voi välttää, Salonius kuvailee.

- Teoksen karu ja villi luonto paljastaa ihmisluonnon: hyvän ja pahan monet kasvot, väkivaltaisen ja julman maailman. Brontën aikalaiskriitikot kokivat romaanin kuvaavan niin syvää pahuutta, ettei sen katsottu voivan olla naisen kirjoittama.

Humiseva harju on Jo Cliffordin dramatisoivat näytelmä. Sen on suomentanut Ville Koskivaara.

Voimassaolevien viranomaisrajoitusten mukainen, yleisön sisäänpääsyn mahdollistava Humisevan harjun ensi-ilta on torstaina 11. helmikuuta.

Tragedian rooleissa nähdään Heidi Ajanto (Cathy), Jussi Jätinvuori (Heathcliff), Mari Pöytäälaakso (Nelly) sekä Esa Ahonen, Jani Johansson, Mia Vuorela, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Henna Sormunen ja Jukka Puronlahti. Lapsiroolissa vuorottelevat Viljami Käpyaho ja Konsta Niemelä.

Humisevan harjun taloon ja Rastaslaakson kartanoon sijoittuvan lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström, puvut Riikka Aurasmaa, valot Hannu Raja-aho, äänet Riku Metsä-Ketelä, kampaukset ja maskeerauksen Johanna Uusitontti, taistelukoreografian Ville Orttenvuori ja tarpeiston Airi Lakso.

Näytelmää suositellaan 14 vuotta täyttäneille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.