"Ei luotettavaa tutkimusnäyttöä": THL ja VRN eivät suosittele tavallista suurempaa D-vitamiinilisää koronataudin torjuntaan – Terveellinen ruokavalio tärkeämpi

Suosituksia suurempaa D-vitamiinilisää ei tarvita vakavan koronataudin torjunnassa, näkevät Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa kannanotossaan.

– Suositusta suurempien D-vitamiinilisien hyödyistä ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä, toteaa THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen tiedotteessa.

D-vitamiinin merkitystä koronataudin ehkäisyssä ja hoidossa on tutkittu viimeksi kuluneen vuoden aikana paljon.

Elimistön puolustusjärjestelmän toiminnalle ovat tärkeitä useat ravintoaineet, ei pelkkä D-vitamiini, korostavat THL ja VRN.

Millään yksittäisellä ravintoaineella ei niiden mukaan voi korvata hyvän ravitsemustilan ja monipuolisen ruokavalion hyötyjä.

Kannanotossa todetaan, että hyvä ravitsemustila vaikuttaa oleellisesti immuunijärjestelmän toimintaan ja taudeista toipumiseen. Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa myös koronataudin vaikean muodon riskitekijöiksi osoittautuneisiin sairauksiin eli sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja lihavuuteen.

Riittävä D-vitamiinin saanti turvataan THL:n ja VRN:n mukaan parhaiten käyttämällä päivittäin D-vitaminoituja maitoja, maitovalmisteita tai kasvijuomia sekä rasvalevitteitä ja lisäksi 2–3 kertaa viikossa kalaruokia.

Vasta, jos suositus ei toteudu, on kannanoton mukaan syytä napata vuoden purkista päivittäinen 10 mikrogramman D-vitamiinilisä lokakuun alusta maaliskuun loppuun.

Erityisryhmille on omat suosituksensa, jotka löytyvät jutun lopussa olevasta tietolaatikosta.

Tavallista suurempaa D-vitamiiniannosta ovat suositelleet muun muassa lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – "Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä"

Nyt antoi myös Hus ohjeen D-vitamiinista – Puutos yhteydessä vakavaan koronan aiheuttamaan keuhkoinfektioon

Hus on suositellut normaalia suurempaa D-vitamiiniannosta ikäihmisille ja erityisryhmille. Perusteluna on ollut se, että D-vitamiinin puutos näyttää olevan yhteydessä koronavirusinfektion vakavampaan muotoon.

Toisaalta Hus on jo aiemmin tiedottanut, että monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on avain koronataudista toipumisessa.

VRN ja THL suosittelevat, että ravitsemuksesta viestivät ja terveydenhuollon asiakastyössä toimivat asiantuntijat korostaisivat erityisesti kokonaisravitsemuksen merkityksen koronapandemian aikana ja ohjeistaisivat kaikkia asiakkaita käyttämään D-vitamiinilisiä suositusten mukaisesti.

– Kliinisessä työssä D-vitamiini voi olla osa lääkkeellistä hoitoa, jolloin käytettävä annos perustuu lääkärin tekemään lääketieteelliseen arviointiin, sanoo tiedotteessa osastonylilääkäri, VRN:n ravitsemuksen täydentämisen seurantaryhmän puheenjohtaja, dosentti Leo Niskanen.

Kasvispainotteinen ruokavalio voi heikentää luustoa – "D-vitamiinin saanti on turvattava etenkin pimeänä vuodenaikana"

Suositeltava ruokavalio sisältää kannanoton mukaan runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kuitupitoisia täysjyväviljavalmisteita sekä riittävästi pehmeiden rasvojen lähteitä eli öljyjä, pehmeitä rasvalevitteitä, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä.

Kovaa rasvaa ja suolan ja sokeristen tuotteiden runsasta käyttöä on syytä välttää.

Asiantuntijatahojen mukaan on tärkeää myös syödä säännöllisesti ja kunnollisia aterioita joka päivä.

– Suositusten mukaisella ruokavaliolla voidaan turvata välttämättömien ravintoaineiden riittävä saanti, vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa elimistön rasva- ja sokeriarvoja, toteaa tiedotteessa VRN:n pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Helsingissä tutkittiin vegaanilasten ja sekaruokaa syövien lasten ravinnonsaantia – yllättäviä eroja löytyi