"Koko viikko tulee olemaan talvinen pakkasviikko" – nyt piisaa pikanttia ulkoilukeliä

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan alkanut viikko tulee säiden puolesta olemaan loistava ulkoiluviikko. Hiihtäjät ja muut lumen päällä liikkujat voivat iloita jo aiemmin sataneen paksun lumipeitteen tarjoamista liikuntamahdollisuuksista.

Aurinko paistaa aina silloin tällöin, pilvisyys peittää paisteen kuitenkin vaihtelevasti eteläisemmässä Suomessa.

– Koko viikko tulee olemaan pakkasviikko. Tänään maanantaina Suomen etelä- ja keskiosan yllä on pilvisyyttä, mutta selkeämpi alue voi työntyä pohjoisesta etelään päin jo illan aikana, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Tuuli on vähäistä, pakkasasteita eteläisessä Suomessa on päivän noin 10 miinusasteesta selkeiden pakkasöiden jopa -20 asteeseen sisämaassa. Pakkanen kiristyy maanantain jälkeen loppuviikkoa kohden esimerkiksi Helsingin paikallissääennusteen mukaan: pakkasasteita on ennusteen mukaan päivällä yli kymmenen ja yöaikaan jopa -17 tiistaiaamuna.

Meteorologi: "Uniikki tilanne edessä" – perinteinen kevät ollaan saamassa takaisin

– Tiistain ja keskiviikon vaihteessa Pohjanlahdelle on ennusteen mukaan tulossa matalapaine joka saa sään pilvisemmäksi, lunta saatetaan saada hieman myös osaan eteläisempää Suomea.

Pilvisyys vaikuttaa huomattavasti esimerkiksi yölämpötiloihin: Pohjois- ja Etelä-Karjalassa on ollut pakkasta jopa 25 astetta koska siellä on ollut laaja selkeän sään alue.

– Selkeän sään alueen ja pilvisen sään alueen välillä voi olla helposti 10 pakkasasteen eroavaisuus, Siiskonen kertoo.

Vievätkö ladut kaikki reitit? Joidenkin mielestä Keskuspuistossa jo liikaakin tilaa hiihtoon – Näin kuittaa asian kaupungin ulkoilupäällikkö

Paloheinässä hiihtää päivässä yli 10 000 ihmistä – suksivuokraamon Sini vinkkaa, kuinka huippuruuhkainen jono ohitetaan

Pakkasajan nurinkurisuus: termostaatteja neuvotaan säätämään pienemmälle – tässä syy

Kaupunkilaiset lumisotasilla ja kaivamispuuhissa – Huikeat kuvat näyttävät miten helsinkiläinen ottaa ilon irti sekä yrittää saada arjen rullaamaan

Nyt sitä piisaa, mutta vähälumisissa talvissa on myös huolestuttava ilmiö: "Marialle tämä on ihan uusi juttu", sanoo 6-vuotiaan isä