Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riippumatonta mediaa ei ole

Joku saattaa sekoittaa otsikon väitteen riippumattomaan journalismiin. Samasta asiasta ei kuitenkaan ole kysymys, toki jollain tapaa saman asian eri puolista. Riippumatonta mediaa ei ole. Riippumatonta journalismia täytyy olla.

Mistä journalismi saa mahdollisuutensa? Lukijoista, ilmoittajista, tukijoista ja yhteistyötahoista.

Suurin osa voi toivottavasti olla samaa mieltä sen väitteen kanssa, että paikallinen media on tärkeä. Se on oman alueensa asioiden välittäjä, vuorovaikutuksen lisääjä, yhteishengen luoja sekä osa demokratian koneistoa.

Mutta median taustalla on liiketaloudelliset perusteet. Journalistisen tilan sekä ammattitaidon taustalla markkinoinnilliset yhteistyökumppanuudet. Riippumaton, avoin, rehellinen ja kriittinen journalismi on riippuvainen alustasta, jolla se julkaistaan. Se on riippuvainen teistä.

Verkon eri alustat tuottavat määrättömän määrän sisältöä. Mutta korvaako Puskaradio tutkivaa, monipuolisesti asioita tarkastelevaa ammattitaitoista journalismia? Maailma on nykyään meidän kaikkien yhteinen, mutta meidän naapuristomme on vain meidän hallussamme. Siitä ei kerro kukaan muu. Ja mitä moniäänisempi ja monipuolisempi kaikille avoin media on, sitä paremmin voimme ammattilaisina toteuttaa tehtäväämme.

Maailmallistumisen rinnalla pieni ja paikallinen nostaa päänsä megatrendinä. Rohkeita ovat ne yrittäjät, yhteisöt ja tahot, jotka vielä luottavat paikallisuuden voimaan ja ovat valmiita taistelemaan oman asuinpaikkansa ja asuinpaikkansa identiteetin puolesta.

Tämän puolesta myös Seinäjoen Sanomat taistelee ja haluaa olla osa oman alueensa persoonaa; rohkea, yllättävä ja ennen kaikkea paikallisuuden puolella. Tämä vaatii myös sitä, että lehti toimii tiedon välityksen lisäksi avoimena tiedon välityksen kanavana ja vuorovaikutuksen lisääjänä.

Moniääninen media korostuu myös nyt kunnallisvaalivuotena. Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan 84 prosenttia suomalaisista seuraa kunta-asioita yhä paikallis- ja kaupunkilehdistä. Somen kautta samat aiheet tavoittavat joka kolmannen. Koronan vuoksi tänä vuonna kuntavaaleja käydään torien ja kaupan kulmien sijaan enemmän erilaisien media-alustojen pinnalla. Toivomme, että saamme tuettua demokratiaa omalta osaltamme mahdollisimman moninaisella ja monikanavaisella tavalla.

Lehtemme uudistuu nyt, mutta uudistuminen ei ole lopputulos, se on prosessi, jota tehdään yhdessä teidän kaikkien kanssa vielä pitkään. Tänään ei siis ilmestynyt ensimmäinen uudistunut Seinäjoen Sanomat, vaan ensimmäinen lehti pitkässä uudistuksen prosessissa. Lehti on murroksessa, jossa sen pitää tarkastella itseään kriittisesti peiliin katsoen, eikä kysyä asiakkailta pienenevien budjettien perään tai lukijoilta vähenevästä kiinnostuksesta. Median pitää katsoa itseään peiliin ja kysyä, miten voimme palvella teitä paremmin, mitä te toivotte ja miten voimme auttaa teitä voimaan paremmin. Lehtemme on nyt auki ja avoin. Odotamme yhteistyötä kanssanne.

Laura Kaski

päätoimittaja