"Eihän tämä hyvältä näytä" – koronatilanne erityisen vaikea Helsingissä ja Uudellamaalla

Hus-alueella on nyt erityisen vaikea koronavirustautitilanne. Kuvassa Meilahden sairaala Helsingissä. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

– Jos vedetään tilannearviota yhteen, niin eihän tämä hyvältä näytä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatoimista vastaava johtaja Pasi Pohjola STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen puolestaan kertoi koronavirusepidemiasta, että Helsingissä ja Uudellamaalla tilanne on erityisten vaikea.

– Kaikki indikaattorit ovat koilliseen päin, tautitapauksia todetaan jatkuvasti enemmän. Positiivisten testien osuus kaikista tutkituista testeistä näyttää nousevan, Puumalainen kuvaili tilannekatsauksessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella taudin ilmaantuvuus on kaksinkertainen koko Suomeen verrattuna. Kaikista Suomen sairaanhoitopotilaista koronavirustaudin vuoksi puolet on Hus-alueella.

Myös Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla koronavirustapausten ilmaantuvuus on lähtenyt kovaan nousuun.

– Valitettavasti tässä on nyt lähinnä punaista nuolta kartalla, sanoi Puumalainen viitaten todettujen koronavirustapausten ilmaantuvuuden muutosta osoittavaan kuvaajaan.

Valtaosan uusista tartunnoista Husin alueella aiheuttaa nyt viruksen Britannian muunnos.

– Muuntuneen viruksen aiheuttamat infektiot vaikuttavat olevan vakavampia ja johtavat useammin sairaala- tai tehohoitoon.

Hallitus valmistelee ulkonaliikkumiskieltoa – Poliisihallitus Ylelle: "Liikkumisen välttämättömyys voitaisi tarkistaa pikaisessa kenttäkuulustelussa"

Suojaako koronarokote muuntoviruksilta? Kestääkö karanteeni 14 vai 10 päivää? –  Lääkäri vastaa useasti esitettyihin kysymyksiin ja kertoo, miten koronavilkkuun pitää nyt reagoida

Jotain positiivista oli sentään kerrottavana:

– Tautiin menehtyneiden määrä on laskenut selkeästi viimeisen kahden kuukauden aikana, oletettavasti tämä johtuu siitä, että hoivakodeissa olevia on saatu rokotettua, Puumalainen jatkoi.

Puumalaisen puhuessa tautitilanteesta Euroopan osalta hän arvioi syiksi tautitilanteen kiihtymiseen eri maissa seuraavia:

– Kevään tulo ja koronaväsymys, rajoituksia ja suosituksia ei ole noudatettu ja joissakin maissa tiukkoja rajoituksia on purettu.

Koko Suomessa uusia koronatapauksia on viimeisten kahden viikon aikana todettu merkittävästi enemmän kuin aiemmin, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet huolestuttavan nopeasti rajoitustoimista huolimatta. Viimeisen viikon aikana todettiin eniten koronatapauksia koko tähänastisen epidemian aikana. Tilanteen merkittävä heikentyminen edellyttää nopeasti entistä järeämpiä toimia epidemian hillitsemiseksi, sanotaan THL:n ja STM:n tiedotteessa.

Sairaalahoidossa Suomessa oli 3. maaliskuuta kaikkiaan 258 potilasta koronavirustaudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta.

Keskiviikkoon 3. maaliskuuta mennessä yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä yli 60 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja 80–89-vuotiaiden ikäryhmästä noin puolet on rokotettu ainakin kerran.

STT: Suomessa annettu vajaita koronarokoteannoksia

Hus siirtää muiden potilaiden hoitoja ja leikkauksia koronapotilaiden kasvun takia – tartunnat lisääntyneet alle 40-vuotiailla, myös raskaana olevilla

Omakannan koronarokotustodistuksen pitäisi kelvata myös ulkomailla – Tällainen sähköisestä koronarokotustodistuksesta on tulossa

HU:n kysely paljasti karut luvut kiinni menevien ravintoloiden määrästä – take away -myynnissä lohduton ongelma

Yhdeltä Helsingistä lähteneeltä bussimatkalta yli 60 jatkotartuntaa, kyseessä eteläafrikkalainen koronamuunnos – IS: "Kyytiin tuli yksi aivasteleva matkustaja"

Kommentoi