"Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla" – hukkumisten lisäksi suuri määrä läheltä piti -tilanteita jäillä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui jäihin vajoamisen seurauksena yksi mies. Maaliskuun alussa hukkui potkukelkkailija Sipoossa.

Petollisten kevätjäiden aika on siis alkanut, sillä kevään lämmössä jäähän esimerkiksi muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta, kerrotaan SUH:n tiedotteessa.

– Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Kun jään rakenne haurastuu, niin paksummastakin jäästä voi mennä läpi. Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä. Naskalit ja kaveri pitää olla vähintään mukana, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

– Varsinkin kuunvaihteessa oli suuri määrä läheltä piti -tilanteita. Saimme alkuvuodesta nauttia hienoista jääkeleistä, nyt on aika palata kuivalle maalle ja antaa kevätlämmön rauhassa sulattaa jäät, Nieminen jatkaa.

Jäihin hukkui ainakin 27 ihmistä viime vuonna – "Kalenteriin ei voi jään kestossa luottaa"

Tällä hetkellä jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

Kevätjäihin hukkuu SUH:n ennakkotilastojen mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa (2011–2020). Viime vuonna jäihin hukkui 28 ihmistä, joista 11 kevätjäihin.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.

Jääasiantuntija meren jäästä: "Minä en sinne menisi" – Myös Merivartiostolta tiukka viesti

Tämä video näyttää, miksi jäälle ei nyt pidä mennä – Meri on tuskin jäätynyt Helsingissä, mutta silti ulkoilijoita poimittiin jäistä viikonloppuna

Jos jää pettää

Säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten

Huuda heti apua tai puhalla pilliin.

Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.

Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.

Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.

Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.

Hakeudu nopeasti lämpimään.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH).

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat