Murskaustahti rikkoo nyt ennätyksiä – tänä vuonna jopa 100 000 autoa voi päätyä romuksi ja kierrätykseen

Henkilöautoja on viimeisten kolmen kuukauden aikana romutettu enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavana ajankohtana.

Joulukuun ja helmikuun välisenä aikana romutettiin noin 24 000 autoa, mikä on noin 10 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavina kuukausina. Tämä tarkoittaa lähes 70 prosentin kasvua vuoden takaiseen.

Romutusmäärää seurataan romutustodistuksilla ja Suomen Autokierrätys Oy:n mukaan henkilöautojen romutustodistuksia on alustavan tiedon mukaan kirjoitettu enemmän kuin ikinä ennen vastaavana ajankohtana.

Autokierrätyksen ennusteessa autoja päätyy kiertoon tänä vuonna ennätysmäärä.

Edellisten vuosien ja alkuvuoden perusteella, jos markkinatilanne pysyy samana, autoja päätyy tällä tahdilla kiertoon vähintään 90 000-100 000 kappaletta.

Tilanne kuitenkin elää voimakkaasti. Pelkästään alkuvuoden perusteella näyttää, että romutustodistuksia kirjoitetaan tänä vuonna huomattavasti enemmän kuin viime vuosina. Kasvu kuitenkin todennäköisesti tasoittuu alun purkauksen jälkeen, Autokierrätys arvioi tiedotteessa.

Viime joulukuussa käynnistynyt romutuspalkkio vauhdittaa osaltaan kiertoon menevien autojen määrää.

Autokierrätyksen mukaan toinen erittäin merkittävä seikka on se, että metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousussa ja korkealla juuri samaan aikaan.

Kierrätettävien autojen määrä on jokaisen romutuskampanjan aikana nostanut romutusmärät uuteen ennätykseen.

Autojen keskimääräinen romutusikä on yli 21 vuotta. Jos uusien autojen myynti kasvaa ja autokannan kierto nopeutuu, myös kiertoon ja romutukseen päätyvien autojen määrä kasvaa.

Suomen Autokierrätyksen kiertotalousekosysteemissä 95 prosenttia autosta päätyy eri tavoin hyödynnettäväksi.

Auton osia voidaan uudelleen käyttää alkuperäisessä tarkoituksessa ja muun muassa autosta kertyvä metalli saadaan talteen ja voidaan käyttää uusioraaka-aineena metalliteollisuuden tarpeisiin.