Suomilimiittiä ottaneille yhteensä yli miljoonan euron korvaukset laittomista sopimuksista ja kohtuuttomista luottokustannuksista

Suomilimiitti-nimisiä tililuottoja ottaneet saavat yhteensä 1,1 miljoonan euron korvaukset kohtuuttomista luottokustannuksista ja lainvastaisista luottosopimuksista, tiedottaa kuluttaja-asiamies.

Kuluttaja-asiamies kertoi syksyllä 2019 pohtivansa ryhmäkanteen nostamista J.W.-yhtiöiden myöntämistä 2 000 euron Suomilimiitti-tililuotoista. Asiassa löytyi kuitenkin ratkaisu kuluttaja-asiamiehen sekä J.W.-yhtiöiden ja perintäyhtiö West Starin kesken. Yhtiöt ovat suostuneet hyvitysvaatimuksiin, vaikka J.W.-yhtiöt ei katsonutkaan toimineensa väärin.

– Olemme erittäin tyytyväisiä neuvotteluratkaisuun. Kuluttajat saavat hyvitykset samassa laajuudessa kuin vaadimme, mutta ilman pitkäkestoista oikeusprosessia, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen tiedotteessa.

Kuluttaja-asiamies seuraa korvausten maksamista.

Korvausta saa kaikkiaan 588 ihmistä, jotka ennakkoilmoittautuivat mukaan ryhmäkanteeseen loka-marraskuussa 2019.

Lisäksi 122 luoton pääoman osuudesta vielä velkaa jäävän kuluttajan luottokustannukset mitätöidään ja heidän on maksettava takaisin vain pääomasta jäljellä oleva osuus ilman korkoja.

Kyseessä olevat luotot on myönnetty 4. heinäkuuta 2016 ja 31. elokuuta 2019 välisenä aikana.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan näissä lainoissa luottokustannukset olivat määrällisesti kohtuuttomat ja lisäksi sopimusten tekemisessä ei ollut noudatettu lakia. Niinpä kaikki luottokustannukset on kuluttaja-asiamiehen mukaan mitätöitävä.

Yhtiöt ovat yhteydessä niihin kuluttajiin, joita hyvitykset koskevat.

Neuvotteluiden aikana yhtiöt ovat jatkaneet erääntyneiden Suomilimiitti-tililuottojen perimistä tuomioistuimissa.

Kuluttaja-asiamies on avustanut käräjäoikeuksissa kuluttajia, jotka ennakkoilmoittautuivat ryhmäkanteeseen syksyllä 2019. Neuvotteluratkaisun perusteella maksettavat hyvitykset koskevat niitä henkilöitä, joiden asiaa ei ole vielä siirretty tuomioistuinkäsittelyyn.

Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin

J.W.-yhtiöt kiisti kuluttaja-asiamiehen vaatimusten perusteet, mutta päätyi maksamaan vaaditut hyvitykset välttääkseen ryhmäkanteen ja siihen liittyvän kalliin ja pitkäkestoisen oikeudenkäynnin.

J.W.-Yhtiöt piti luottoehtojaan selkeinä ja ymmärrettävinä, eivätkä luottoehdot olleet yhtiön näkemyksen mukaan kohtuuttomat eivätkä myöskään mitättömiä. J.W.-Yhtiöt katsoi menetelleensä luottosopimusten laatimisessa kaikilta osin lain edellyttämällä tavalla.

Koronakriisi voi kurittaa erityisesti nuoria aikuisia – "Tämä on koko kansakunnan yhteinen kriisi, joten häpeää ei kannata ainakaan tuntea", sanoo pääekonomisti Henna Mikkonen

Kuluttaja-asiamies harkitsi ryhmäkanteen nostamista myös Euro24 Financen 2 000 euron tililuotoista, mutta myös tämä yhtiö päätti viime lokakuussa maksaa kuluttajille hyvityksiä. Tällöin hyvityksiä sai yli 150 luottoa ottanutta.

Suomessa vain kuluttaja-asiamies voi nostaa ryhmäkanteen. Se on tarkoitettu viimesijaiseksi keinoksi silloin, kun ratkaisua ei löydy neuvotteluteitse.

Yhtään ryhmäkannetta ei vielä ole nostettu, vaan asiat ovat ratkenneet neuvotteluin.

– Yritykset selvästi haluavat välttää ryhmäkanteen kohteeksi joutumista viimeiseen saakka. Ryhmäkanteen ennalta ehkäisevä vaikutus on toiminut monissa tapauksissa niin kuin lainsäätäjä näyttää alun perin ajatelleen, Väänänen kommentoi tiedotteessa.

Yhä useampi pyytää rahaa lainaksi kaverilta tai sukulaiselta – velkakirjasta on apua, jos maksua ei kuulu

Ohjeet

J.W.-yhtiöiden asiakas, toimi näin

Jos olet ilmoittautunut ryhmäkanteeseen syksyllä 2019:

Odota yhteydenottoa J.W.-Yhtiöiltä ja/tai WestStarilta. Saat sähköpostiisi turvapostilinkin, jonka kautta voit ilmoittaa tilinumerosi palautusta varten. Palautukset maksetaan kahden kuukauden kuluessa tilinumeron ilmoittamisesta. Jos et vastaa saamaasi viestiin, sinulle lähetetään sen jälkeen kirje ja lopuksi yhtiöt yrittävät soittaa sinulle. Jos palautuksia ei voida tehdä, yhtiöt tallettavat varat palautuksensaajan kotipaikan aluehallintovirastoon.

Tarkista saamastasi viestistä, että sinulle maksettava palautus tai jäljelle jäävä velkamäärä on oikein. Selvitä esimerkiksi tiliotteidesi avulla, vastaako yhtiöiden nostoja ja suorituksia koskeva laskelma tekemiäsi nostoja ja suorituksia. Sinun tulee maksaa takaisin vain lainaamasi pääoma.

Samalla J.W.-Yhtiöt irtisanoo luottosopimuksen. Jos jäät velkaa, saat erääntyneelle maksamatta olevalle pääomalle kahden kuukauden korottoman maksuajan. Yhtiö ei saa eräännyttää luottosopimusta kerralla, jos sinulla on jäljellä alkuperäisen luottosopimuksen mukaista takaisinmaksuaikaa. Tällöin noudatetaan alkuperäisen luottosopimuksen mukaista maksuaikaa.

Jos et ole ilmoittautunut ryhmäkanteeseen

Voit reklamoida kohtuuttomista luottokustannuksista J.W.-Yhtiöille tai WestStarille, jos saatava on siirretty WestStarille.

Jos reklamointi ei tuota tulosta eikä luottoja peritä tuomioistuimessa, asian voi viedä kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.

Voit kysyä lisätietoja numerosta 029 505 3053 arkisin kello 10–12 14.4.2021 asti.

Lähde: Kuluttaja-asiamies

Laskukone on tärkein kodinkone

Veikkauksen nopearytmisiin nettipeleihin voi kohta taas kliksutella netissä jopa pari tonnia kuussa – "Harvalla meistä on varaa hävitä 2 000 euroa kuukaudessa"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat