Vanhan paloaseman kohtalon hetket lähenee

Seinäjoen entinen palolaitos on ollut tyhjillään lokakuusta 2017. Taustalla oleva Larvalan talo on huonokuntoinen. Laura Kaski

Vanha Larvalan talo myös lekan alle – tilalle nousee kerrostaloja.

Laura Kaski

Seinäjoen uusi palolaitos valmistui Rovekseen vuonna 2017. Vanhan palolaitoksen kohtaloa on odotettu siitä saakka. Seinäjoen kauppala-arkkitehti Touko Saaren suunnitteleman rakennuksen tilaa ja kohtaloa on arvioitu usein lauselmin tulevaa kaavamuutosta tehtäessä. Seinäjoen kaupunginvaltuusto käsitteli kaavamuutoksen koskien Kirkkokadun ja Vapaudentien risteyksessä olevaa tonttia maanantaina 22. maaliskuuta.

– Lausuntojen perusteella rakennus tullaan todennäköisesti purkamaan, vaikka varsinaista päätöstä siitä ei vielä ole tehty. Sen arkkitehtuurista arvoa alentaa siihen tehdyt merkittävät muutokset sekä sisäilmaongelmat. Rakennus ja sen purkutyöt tullaan kuitenkin inventoimaan jälkipolvia ajatellen hyvin selkeästi, kertoo Seinäjoen kaupungin kaavoituspäällikkö Martti Norja.

Purettavaksi tulee myös kaupungin omistuksessa oleva Larvalan talo. Pohjalaistalo on rakennettu 1800-luvun lopulla. Alkuperin Upan kantatalosta jaettu Larvala oli varhaisemmassa vaiheessa osa Ala-Uppaa ja Yli-Upan eli Uppalan naapuri. Seinäjoen kauppalalle kiinteistö tuli 1940-luvulla, kun Larvalan isännän useat takaamat lainat ja viimeisenä Hotelli Seurahuoneen velat kaatuivat tilan kontolle.

– Rakennuksella on pitkä historia, mutta sen kunto on niin huono, että toiveista huolimatta sitä ei todennäköisesti tulla säilyttämään, Norja toteaa.

Kaavamuutoksessa paikalle kaavaillaan kahta kerrostaloa. Alueella pyritään kaupunkikuvallisesti korkealuokkaiseen ilmeeseen aluetta tiivistämällä.

Kaavamuutoksella tutkitaan kaupungin keskeisellä paikalla sijaitsevan paloaseman tontin ja nykyisellä puistoalueella sijaitsevan Vapaudentien ja

Lausuntojen perusteella rakennus tullaan todennäköisesti purkamaan, vaikka varsinaista päätöstä siitä ei vielä ole tehty.

Martti Norja

Kirkkokadun kulmauksessa olevan ns. Larvalan talon ja sen ympäristön

soveltuvuus asuinkerrostalotontiksi ja rakentamistehokkuus, siten että alueella

päästään kokonaistaloudelliseen ratkaisuun.

Larvalan tontille on suunnitteilla puukerrostalo ja vanhan palolaitoksen paikalle betonikerrostalo, joka on korkeintaan kuusi kerrosta korkea.

– Puukerrostalosta tullaan järjestämään kilpailu rakennuttajille ja suunnittelijoille. Niistä valitaan paras ja laadukkain vaihtoehto. Todennäköisesti toinen tontti tarjotaan yleishyödylliselle toimijalle kuten Sevakselle, Norja kertoo.

Kilpailun on tarkoitus ratketa tänä vuonna ja rakentamistöiden alkaa keväällä 2022.

­ – Aikataulullisesti ajatuksena on, että vuonna 2023 paikalla olisi kaksi valmista kerrostaloa.

Purkutöihin Norja ei osaa ottaa suuremmin kantaa.

– Ensin pitää katsoa hoitaako purkutyöt rakentaja vai kaupunki. Purkutöitä ei siis ole vielä aikataulutettu.

Kommentoi