Kevätpuutarha | Kevät koittaa! Puutarhatyöt voi jo aloittaa

Runsas lumi on suojannut kasveja, mutta kevät voi paljastaa vahinkoja

Pian menneen talven lumet suojasivat puutarhan kasveja tarjoten kylmyyttä eristävän suojakerroksen niiden ympärille.

–Paksu lumi on mitä parhain talvisuoja kasveille. Haittapuolena on, että sen suojissa saattavat juhlia myyrät, joiden tuhot selviävät vasta lumien sulettua, selvittää puutarhuri Mikko Järvenpää Lakeuden Vihertaimistolta.

Runsas lumi merkitsee kevään tullessa myös runsasta kosteutta, joka saattaa edesauttaa sienitautien ja homeen kehittymistä kasveihin.

–Näissä on kuitenkin kyse pienistä yksittäisistä tappioista, eivätkä ne aiheuta yleensä iso ongelmaa puutarhassa. Kosteusvahinkoja voi välttää tarkistamalla, ettei vesi jää seisomaan istutuksille, Järvenpää sanoo.

Jo puutarhan suunnitteluvaiheessa on myös hyvä muistaa, että ei perusta istutuksia katon räystään alle. Raskas katolta putoava lumi voi katkoa oksia.

–Haurasversoiset pensaat, kuten syyshortensia, saattavat kärsiä myös puiden oksilta putoavan lumen painosta, huomauttaa Järvenpää.

Kiire ei kuitenkaan ole, sillä vielä huhtikuu on oivaa aikaa hedelmäpuiden leikkaamiselle.

Mikko Järvenpää

Poikkeuksellisen runsaaksi kasvanut lumipeite on aiheuttanut kotipuutarhoissa ikäviä yllätyksiä, kun lumikinosten jäisellä kannella liikkuvat rusakot ovat yltäneet suojaverkkojen yli hedelmäpuiden ja muiden suojausta vaativien kasvien oksiin ja runkoihin.

Omenapuun peli ei ole vielä täysin menetetty, vaikka rusakko on järsinyt sen oksistoa ja rungon yläosaa paljaaksi.

–Jos puun tai pensaan alaosa on säilynyt lumen ja suojaverkon alla ehjänä, kasvi versoo uutta kasvua ja tekee uuden latvan tuhoutuvan tilalle, sanoo Järvenpää.

Kun rusakoiden ruokailun tuhot huomaa tuoreeltaan, haavojen päälle voi laittaa suoja-ainetta tai kiertää muovikelmua. Kelmu tepsii varmimmin, jos kuorta ei ole järsitty pois ympäriinsä, vaan oksaan tai runkoon on jäänyt edes kaistale kuorta turvaamaan nestevirtauksen.

–Kelmu estää kuorettomaksi syötyä oksistoa haihduttamasta. Se on kasville laastari, jonka suojissa se voi kasvattaa uuden kuoren. Takuuvarmasti se ei toimi, mutta kannattaa kokeilla, vinkkaa Järvenpää.

Jos tuhoalue yltää kasvin rungon ympäri laajalta alueelta, on syytä valmistautua kevään tultua uuden puun hankintaan.

Kevätaurinko on odotettu, mutta havuille, kuten tuijalle, se saattaa aiheuttaa liikahaihtumisesta johtuvan kuivumisen. Tässä avuksi ovat varjostuskankaat.

–Etenkin huonolaatuiseen maahan istutetut havut ovat lujilla keväisin. Niiden juuret eivät ole kyllin syvällä eivätkä saa vettä, jolloin kuivuminen pääsee tapahtumaan. Samoin edellisenä syksynä istutetut nuoret kasvit ovat ensimmäisenä keväänä kevätauringon poltteen armoilla, puutarhuri muistuttaa.

Istutusvaiheessa ei pidä säästellä maan laadussa, vaan hankkia kasveille kunnon kasvualusta.

–Jos istutuskuoppa kaivetaan täytemaahan, jonka pinnalla on nurmikkoa ajatellen lisätty ohut multakerros, istutettujen kasvien on vaikea siinä selviytyä, huomauttaa Järvenpää.

Kevättä odotellessa puutarhatyöt voi aloittaa kuusiaidan leikkaamisella. Samoin hedelmäpuiden leikkaamiseen voi ryhtyä jo nyt.

–Kiire ei kuitenkaan ole, sillä vielä huhtikuu on oivaa aikaa hedelmäpuiden leikkaamiselle, Järvenpää sanoo.

Jollei malta odottaa, että aurinko tekee tehtävänsä, lumen sulamista voi nopeuttaa vanhalla konstilla.

–Hangelle voi levittää ohuen tuhkakerroksen, se tehostaa sulamista. Toki on hyvä muistaa, että meillä kevätkesä ja kasvun alku on vasta toukokuussa, eli ei tässä kiirettä kannata pitää, puutarhuri rauhoittelee.

Puutarhanhoitoinnon iskiessä tässä vaiheessa voi keskittyä puutarhasuunnitelman tekoon ja tomaattien, chilien ja paprikoiden esikasvatukseen.

Talvien lämpenemisen vaikutus näkyy jo puutarhaliikkeiden kasvivalikoiman monipuolistumisena. Kasvin menestymisessä vaikuttaa aina kunkin puutarhan pienilmasto.

–Lähtökohtaisesti näille meidän leveysasteillemme kuuluvat lumi ja pakkanen, joten varminta on valita kasveja, jotka kestävät talven, Järvenpää suosittelee.

Etusivulla nyt