Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marttilan koulun lattiat revittiin irti - remontit jatkuvat

Lattiat avataan ja hajuhaittoja poistetaan – terveydellisiä riskejä ei ole löydetty

Marttilan alakoulun remontit jatkuvat tänä vuonna. Matti Visannin suunnitteleman, vuonna 1931 valmistuneen rakennuksen pihapiiriä ja ilmanvaihtoa on remontoitu viime vuosina. Nyt työn alla on lattiat.

– Koulun joissain tiloissa on raportoitu erilaisia oireita, joita lähdimme selvittämään pienestä tilasta, joka on aikaisemmin toiminut puheterapeutin työtilana, kertoo kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Mittauksia otettiin 21 paikasta. Niistä vain yhdessä löytyi mikrobeja, jotka eivät kuitenkaan ole terveydelle vaarallisia.

– Lattiaa avatessa selvisi, että eristeenä on käytetty kutteria ja rakennusjätettä. Se on riskialtis rakenne kivitalossa. Varsinkaan seinien vieressä kylmillä säillä se ei ole riittävä, jolloin syntyy mahdollisuus kondensaatiokosteuteen. Tämän vuoksi päätimme avata kaikki lattiat jollain aikajänteellä ja vaihtaa eristeet. Avauksien yhteydessä on ollut havaittavissa, että seinien vieressä on joskus kosteuttakin ollut, mutta näistäkään löydöksistä ei ole havaittu mitään terveydelle haitallista.

Lattioiden remontti päätettiin koulun pyynnöstä aloittaa saman tien. Kesän aikana pyritään käymään kaikki lattiat läpi alkaen koulun vanhimmista osista.

Näytteitä otettiin myös muovimatoista.

– Matoista sekä huoneilmasta otettiin niin kutsuttu voc-näyte, joka antaa arvon haihtuville orgaanisille yhdisteille. Sitä alkaa muodostumaan aina, jos matto jostain syystä kostuu. Jossain tiloissa arvo oli yli viitearvojen, Aittoniemi kertoo.

Maton alkaessa erittää yhdistettä, voi syntyä hajuhaittoja ja päänsärkyä.

– Sairautta ei synny, eikä mitään pysyvää haittaa jää ja oireet loppuvat kun matot vaihdetaan.

Remontit on aloitettu sen mukaan, missä on eniten raportoitu selittämättömiä oireita.

– Koska löydöksiä ei ole ollut, oireet määrittävät työjärjestyksen.

Kesän aikana tutkitaan myös koulun puolikellaritilassa oleva luokkahuone, joka on ollut vähäisellä käytöllä.

– Siellä on todettu hajuhaittaa, jonka syytä tullaan selvittämään.

Koulun kirjaston tai liikuntasalin osalta ei ole näytteissä löytynyt mitään terveydelle vaarallista.

– Kyseessä on 100 vuotta vanha rakennus, jossa on kohonnut tarve tehdä remontteja. Se on perusteltua, että rakennus pystyy vastaanottamaan myös tulevat vuosikymmenet, Aittoniemi tiivistää.

Marttilan koulun rehtori Juha Viita kertoo, että sisäilmaongelmat ovat olleet pitkällinen, mutta vaikeasti paikallistettavissa ollut ongelma.

– Jossain paikoissa sekä aikuiset että lapset kertovat iho- ja silmäoireista sekä päänsärystä. Tämä on tiedostettu. Paljon asian eteen on jo tehtykin, muttei vieläkään voi sanoa, että ilma täysin raikaskaan olisi.

Rehtori tietenkin huolehtii, ettei ongelma muodostuisi riskiksi kenenkään terveydelle.

– Tärkeintä, että niin pienille kuin isoillekin tämä olisi turvallinen ympäristö olla eikä kenellekään tulisi mitään terveysongelmia. Toiset reagoivat näihin toisia herkemmin, ja se on huomioitava.