HS: Jo yli 400 saanut koronatartunnan Suomessa, vaikka heidät oli rokotettu

Rokotusvaste ei synny hetkessä vaan siihen voi mennä muutamakin viikko rokotuksesta. Tiina Örn

Koronarokotuksen jo saaneista suomalaisista jo 423 on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo HS. Tieto on peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), se saatiin yhdistämällä tartuntatautirekisterin ja rokoterekisterin tietoja. Rokotetuista tartunnan saaneita on 0,05 prosenttia rokotetuista.

– Raportoiduista tapauksista valtaosalla infektio on ollut niin lievä, ettei sairaalahoitoa ole tarvittu, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan sairaalaan asti johtaneet tapaukset ovat vielä yksittäisiä. Suurin osa sairastumisista on tapahtunut yhden rokoteannoksen jälkeen mutta osa vielä toisenkin rokotteen jälkeen.

Tiedossa on ollut, että rokotusvaste ei synny hetkessä vaan siihen voi mennä muutamakin viikko rokotuksesta. Siksi suojautuminen ja varotoimet ovat tarpeen myös rokotuksen jälkeen.

– Sairastuminen ei ole mitenkään kummallista, koska mikään rokote ei anna heti suojaa eikä myöskään sataprosenttista suojaa, Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoo.

Epäilyjä on siitä, että Husin alueellakin rokotusten läpi tullut sairaus on eteläafrikkalainen muunnos.

Uusmaalaisella astmaatikolla on 30 kertaa suurempi koronariski kuin pohjoissavolaisella perusterveellä – THL avaa riskejä rokotuslausunnossaan

THL: Koronarokotteiden alueellinen kohdentaminen ei olisi tehokas tapa hillitä epidemiaa

Astra Zeneca -kohu lisäsi haittailmoituksia koronarokotuksista – Nämä ovat yleisimmät haittavaikutukset

Kommentoi