Valkeat roihuavat perhepiireissä

Lain velvoittaman pääsiäiskokkoilmoituksen teko käy verkon kautta kätevästi

Maastopalovaara on tänä vuonna vähäinen pääsiäiskokkoja sytyteltäessä, mutta yleinen varovaisuus tulee aina muistaa. Jokaisesta valkeasta tulee tehdä myös ilmoitus pelastuslaitokselle.

–Pelastuslaki velvoittaa ilmoittamaan pelastuslaitokselle jokaisesta kokosta tai sen tyyppisestä tulenkäytöstä. Ilmoituksen jättäminen on helppoa uuden laitoksen nettisivuilta löytyvän verkkolomakkeen kautta, opastaa pelastuspäällikkö Petri Järvensivu Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Odotettavissa on normaalia pääsiäistä runsaammin ilmoituksia, kun suuria väkimääriä kokoavat kyläkokot on koronarajoituksin kielletty ja lankalauantaina juhlitaan pienemmissä piireissä.

–Oletan alkuviikosta jo tulleiden ilmoitusten perusteella, että pienempiä ja isompia kokkoja syttyy ympäri maakunnan runsaasti, arvioi Järvensivu.

Taajama-alueella tulenteko on kielletty, mutta haja-asutusalueella pääsiäiskokon voi oman lähipiirin iloksi pistää palamaan, maanomistajan luvalla. Polttaa voi vain puhdasta puumateriaalia, jätelain määräämällä tavalla.

–On syytä muistaa, että tulen sytyttäjä on aina vastuussa sen seuraamuksista. Rakennusten ja sähkölinjojen läheisyyteen ei saa kokkoa laitaa. Tuulensuunta ja voimakkuus on myös huomioitava kokkoa sytytettäessä, Järvensivu muistuttaa.

Kun pysähtyy etukäteen miettimään mahdolliset riskitekijät, tulee ne sulkeneeksi pois ja tulenteko käy turvallisemmaksi.

–Etelä-Pohjanmaalla pääsiäisvalkeiden perinne on pitkä ja niiden äärellä osataan käyttäytyä asianmukaista varovaisuutta noudattaen. Harvoin ne pelastuslaitosta onneksi työllistävät, summaa Järvensivu.

Uusi sähköinen nettilomake on pelastuslaitoksen digiloikka ja kehitettiin vastaamaan nykypäivän odotuksia.

-Verkkoilmoitus helpottaa pelastuslain velvoittaman ilmoituksen tekoa, kun se sujuu kännykällä tai tietokoneella eikä enää tarvitse puhelinsoittoa. Samoin pelastuslaitoksen kannalta se tuo sujuvuutta ilmoitusten käsittelyyn, kun ilmoitukset saadaan koottua keskitetysti ja jaettua sitten alueittain tilannetietoisuutta vahvistaen, Järvensivu selvittää.

Pääsiäiskokko palamaan

-lupa maanomistajalta

-tee ilmoitus www.eppela.fi

-huomioi etäisyys rakennuksista ja sähkölinjoista

-huomioi tuulen suunta

-huolehdi jälkivalvonnasta hiilloksen sammumiseen saakka

-varaa sammutusvälineitä paikalle

Koskenkorvalta kokonpoltto livenä

Koskenkorvan kyläseura järjestää pääsiäiskokkoliven viime vuoden livekokkotapahtuman suursuosion kannustamana. Vuosi sitten koronarajoitusten iskettyä päälle ja estettyä yleisötapahtuman järjestämisen kyläseurassa heräsi idea toteuttaa jo kasatun kokon poltto livestreamina Facebookin kautta. Parahimmillaan viime vuoden kokko keräsi seuraajia 700 henkilöä.

–Yllätyimme todella siitä positiivisen palautteen määrästä ja innostuksesta, minkä kokkolive herätti. Erityisesti syntyjään koskenkorvalaiset, nykyään toisella paikkakunnalla tai ulkomailla asuvat ovat kiitelleet mahdollisuudesta päästä kokemaan kotimaakunnan pääsiäisperinne verkon kautta, kertoo Susanne Mäki-Antila Koskenkorvan kyläseurasta.

Kylän väki on yhteisvoimin kuukauden ajan kerännyt kokkoon puutavaraa. Kokko sytytetään kello 18 lankalauantain iltana.

–Päätimme jo viime pääsiäisen jälkeen, että tarjoamme tilaisuuden tänäkin vuonna, riippumatta siitä, onko rajoituksia tai ei, sillä vastaanotto oli niin hyvää. Etenkin, kun tekniikan puolesta live-esitys on hyvin vaivaton toteuttaa, selvittää Mäki-Antila.

Koskenkorvan kylä viettää 110-vuotisjuhlavuotta, ja pääsiäiskokko on yksi juhlavuoden tapahtumista.

Mukaan pääsiäisvalkean tunnelmaan pääsee Koskenkorvan kyläseuran Facebook-sivulla www.facebook.com/koskenkorvankylaseura sekä kylän juhlasivustolla www.koskenkorvankyla.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat