”Parempiakin vaihtoehtoja voisi olla tilanteeseen”

Ravintola-alalla harmittaa rajoitteiden tempoilevuus, mutta kesään suhtaudutaan innolla

Amarillon ravintolapäällikkö Joonas Uitto odottaa tulevasta kesästä kotimaan matkailun vuoksi hyvää. Laura Kaski

Laura Kaski

Ravintolat aukesivat jälleen Etelä-Pohjanmaalla maanantaina kolmen viikon sulun jälkeen. Rajoitteita on edelleen, mutta ainakin ovet ovat auki.

Amarillon ravintolapäällikkö Joonas Uitto istuu juuri remontoidun ravintolan uutuuttaan kiiltelevän baaritiskin ääressä ja yrittää katsoa avoimin mielin tulevaisuuteen.

– Viime vuonna heinäkuu oli tosi vilkas, suurin osa oli kesämatkailun vuoksi niin sanotusti turisteja. Tästä vuodesta ennustaisin vielä vilkkaampaa, mies toteaa.

Pitkät rajoitukset vaikuttavat monella tapaa ihmisten käyttäytymiseen.

– Tuntuu siltä, että ihmisillä on ihan patoutunut tarve sosiaaliseen kanssakäymiseen ja elämyksiin, joten varmasti kesä ja terassit kutsuvat ihmisiä.

Vaihtuvat rajoitukset ja epävarmuus kuitenkin aiheuttavat jatkuvaa haastetta.

Tuntuu uskomattomalta, ettei enää keksitä muuta kuin tämä ravintoloiden toiminnan rajoittaminen.

Joonas Uitto

– Tilanne on todellakin pitänyt virkeänä. Uuvuttavaa, mutta kaikille se on sama. Tässä on oppinut ymmärtämään syvemmin eri alojen ja ihmisten tilanteita kuin aikaisemmin.

Uitto toteaa, että ehkä ravintola-ala pystyy kaikista parhaiten sietämään koronan aiheuttamaa epävarmuutta.

– Siihen on totuttu, että huiput saattavat tulla äkkiä ja kausiluontoisuus kuuluu myös alaan. Se on kuitenkin uutta, että joku instanssi voi tehdä päätöksiä, jotka ovat lopullisia. Olisi helpompi kestää tämä kaikki, jos tietäisi, että tälle on joku päättymispiste. Pelko tulevasta tuottaa stressiä kaikille, Uitto toteaa.

Eniten harmittaa tempoilu.

– Kommentoin tätä nyt ihan henkilökohtaisesta näkemyksestäni, mutta tuntuu uskomattomalta, ettei meidän toimialan kohdalla löydetä muita vaihtoehtoja kuin massiivinen rajoittamine, Uitto pohtii.

Hän kertoo, että ravintola-alalla olisi hyvinkin valmius ottaa ihmisiä sisään vaikka kymmenen minuutin porrastuksella ja varmasti riittävät turvavälit huomioiden.

– Ymmärrän, että jotain pitää tilanteelle tehdä, mutta varmasti olisi ollut aikaa miettiä muitakin toimenpiteitä ja tapoja toimia. Alkaa olla vähän sellainen olo, että toistetaan samaa kaavaa eikä edes haluta pohtia vaihtoehtoisia malleja

Miestä vaivaa myös tunne arvostuksen puutteesta alaa kohtaan.

– En tiedä, onko näitä päätöksiä tehdessä oikeasti kuultu asiantuntijoita alan sisältä. Ei tämä ole ala, jossa voi vain laittaa valot pois ja sitten taas päälle. Savossa tuli nyt kiihtymisvaihe. Ravintolat olivat ehtineet silti tilata seuraavan viikon tavarat. Tämä vaikuttaa hankintaketjussa todella monella tavalla. Siksi toivoisi, että päätöksien kanssa olisi vähän pidempi kuin kuuden tunnin varoaika, Uitto toteaa viitaten viime sunnuntain viime tipalla tulleeseen päätökseen.

– Ymmärrän, että jotain pitää tilanteelle tehdä, mutta varmasti olisi ollut aikaa miettiä muitakin toimenpiteitä ja tapoja toimia. Alkaa olla vähän sellainen olo, että tehdään vain asioita rajoitusten suhteen samalla mallilla. (toistetaan samaa kaavaa eikä edes haluta pohtia vaihtoehtoisia malleja)

Miestä vaivaa myös arvostuksen puute alaa kohtaan. (tunne arvostuksen puutteesta alaa kohtaan)

– En tiedä, onko näitä päätöksiä tehdessä oikeasti kuultu asiantuntijoita alan sisältä. Ei tämä ole ala, jossa voi vain laittaa valot pois ja sitten taas päälle. Savossa tuli nyt kiihtymisvaihe. Ravintolat olivat ehtineet silti tilata seuraavan viikon tavarat. Tämä vaikuttaa hankintaketjussa todella monella tavalla. Siksi toivoisi, että päätöksien kanssa olisi vähän pidempi kuin kuuden tunnin varoaika, Uitto toteaa viitaten viime sunnuntain viime tipalla tulleeseen päätökseen.

Kaikesta huolimatta Uiton luotsaama ravintola kehittää uutta.

– Remontti Amarillossa on muuttanut koko ilmeen ja ottaa myös huomioon paremmin ostoksilla olevat paikalle piipahtavat asiakkaat.

Uutena tulee myös Table-konsepti.

– Kuusi ihmistä, oma kokki ja tarjoilija, jotka vievät illan läpi. Normaalissa oloissa pöytään voi varata paikkoja pienemmillekin porukoille ja tutustua uusiin ihmisiin, mutta nyt varauksia otetaan omilla porukoille, Uitto kertoo.

Varauksia Uiton kalenterissa on ravintolaan jo hyvin. Senkin vuoksi viranomaisilta toivotaan näkemyksellisyyttä asioiden hoitamiseen.

– Se on iso asia, miten ihmiset asian näkee ja kokee. Jos päätösten teko tuntuu harkitsemattomalta tai perusteettomalta, ei sääntöjä haluta samalla tavalla noudattaa.

Kommentoi