Vastaa Seinäjoen Sanomien kyselyyn: Mihin keskustan elävyys perustuu?

Keskustan yrittäjät toivovat pysäköintiin liittyevien ratkaisujen elävöittävän kesksutaa. Mitä sinä toivoisit? Vastaa Seinäjoen Sanomien kyselyyn.

Timo Torikka ja Anssi Kivistö toivovat, että Kauppakatu tehtäisiin jälleen kaksisuuntaiseksi, joka helpottaisi keskustassa autoilevien reittivalintoja. Jussi Mustikkamaa

Jussi Mustikkamaa

Seinäjoen ydinkeskeskustan virvoittamiseksi olisi yksinkertainen keino, ensimmäinen pysäköintitunti maksuttomaksi kaupungin valvonnassa olevilla parkkipaikoilla katujen varsilla parkkikiekon avulla. Näin näkee Epstorilla toimivan Laukkutalo Oy:n yrittäjä Timo Torikka.

– Ehdotukseni on se, että keskustassa olisi tunnin ilmainen aika parkkikiekolla. Se jo riittää monelle ihmiselle, että ehtii käydä torilla kahvilla. Moni ei malta laittaa sitä euroa parkkimittariin. Asioinnin helppous lisäisi asiakasvirtaa, Torikka toteaa.

Toinen asia Torikan mukaan olisi se, Kauppakatu saataisiin kaksisuuntaiseksi.

– Kauppakadun kaksisuuntaisuus helpottaisi paljon keskustassa ajamista, nyt kun Kauppakadulta haluaa ajaa Kalevankadulle tai Keskuskadulle, niin pitää ajaa koko keskusta ympäri, Torikka sanoo.

Specsaversin optikko ja yrittäjä Anssi Kivistö kehuu sitä, että Kauppakadulla on vinoparkkeerausta autoille. Vinoparkkeja hän toivoo myös Kalevankadun puolelle.

– Nyt kun Kalevankatu uudistettiin, niin siinä epäonnistuttiin parkkiruutujen suhteen. Helpoin tapa tehdä lisää tilaa kaupungilla asioiville, kun Kalevankadulla olisi myös vinoparkkeeraamista.

Mitä enemmän teemme kauppaa, sitä enemmän yhteiskunta siitä hyötyy.

Anssi Kivistö

Pysäköinnin helpottaminen olisi yrittäjien mukaan edelleen se helpoin tapa houkutella ihmisiä asioimaan keskustaan. Ensimmäisen maksuttoman tunnin asiointivapaan jälkeen maksut saisivat rullata.

– Pitäähän ne pysäköintipaikat maksullisia olla, muuten parkkipaikat olisivat koko päivän varattuina.

Ilman kauppoja ei ole kaupunkia. Kaupunki sanan historiallinen juuri tulee kauppapaikasta.

– Downtown vaikka Texsasin Dallasissa tarkoittaa sitä, että keskustassa on vain toimistoja. Nyt olen kuullut, että Seinäjoen keskustaan kaavaillaan toimistoja, mutta se ei elävöitä kaupunkia, Kivistö näkee.

Keskustan elävyys perustuu kaupan käyntiin, ja ihmisten liikkumiseen torin ympärillä. Tori-sanan historiallinen juuri tulee myös kauppapaikasta.

– Tori on aina syntynyt kaupanteon ympärille, toreilla on ollut lihamestaria ja kalakauppaa. Siitä on syntynyt tori, Kivistö lisää.

Seinäjoella on siirretty toria vuosikymmenten mittaan eri paikoille, mutta nyt tori on palannut sinne, mistä se aikanaan lähti.

– Mutta miten saisimme kaupat takaisin keskustaan? Siinä voisi olla ihan hyvin Seinäjoen kaupungin suunnasta vuokrissa avustusoperaatio kauppiaille, jotka siirtyvät keskustaan.

Yritysten kaupungille maksamilla verovaroilla saadaan kerättyä euroja kaupungin kassaan.

– Mitä enemmän teemme kauppaa, sitä enemmän yhteiskunta siitä hyötyy, Kivistö sanoo.

Keskustaan nousee jatkuvasti uusia kerrostaloja. Toiveena on se, että keskustan asukaat myös viihtyisivät keskustan kaupoissa ja ravintoloissa.

Anssi Kivistö ja Timo Torikka jatkavat mielellään yritystoimintaansa Seinäjoen ytimessä.

– Ei tämä keskusta tähän kuole, katsotaan nyt kun korona menee ohi, niin mitä intoa löytyy, aina löytyy niitä kauppiaita, jotka uskovat itsensä, Torikka sanoo.

Seinäjoen Sanomissa 7.4.2021 julkaistussa gallupissa kaupunkilaiset kaipasivat keskustaan kodikkuutta, tapahtumia ja parkkimaksujen tarkastelua. Mitä sinä olet asiasta mieltä; vastaa kyselyyn.

Uusi tori mukaan kesätapahtumiin

Epstorilla toimivan Aukia Brand Storen yrittäjä Kari Aukia näkee, että Seinäjoen kesätapahtumat kuten Provinssi ja Tangot sekä muuta kesätapahtumat saisivat näkyä entistä enemmän uudella torilla kaupungin ytimessä.

– Uusi tori pitäisi olla tapahtumatori esimerkiksi Tangomarkkinoiden aikana.

Ympärivuotisesti ajatellen keskustan ja torin ympäristön viihtyvyyteen pitäisi Aukian mukaan edelleen panostaa.

– Tasokkaita tavaroita ja palveluja tarjoavat erikoisliikkeet, kahvilat, ravintolat, ne tekevät elävän keskustan.

Aukian vaateliike on sijainnut eri paikoissa Seinäjoen keskustassa 50-luvulta asti. Ja keskustassa aiotaan edelleen pysyä. Uusi tori saa yrittäjältä kiitosta.

– Seinäjoki on ollut kasvava ja vireä keskus monta vuosikymmentä. Se on hieno juttu, että nyt laitettiin kerralla monta asiaa kuntoon, mutta paljon on vielä tekemistä keskustan viihtyvyyden kannalta, Aukia sanoo.

Keskusta kaipaa edelleen uusia kerrostaloja ja asukkaita kaupungin ytimeen, jotta kaupat, palvelut, ravintolat ja kahvilat saavat asiakasvirtaa.

Aukian mukaan Seinäjoki on kuitenkin liian pieni paikkakunta, että keskustan ja keskustan ulkopuolisten liikekeskusten markkinointia laitetaan vastakkain. Markkinointia pitää tehdä yhteistyössä.

Kommentoi