Vanhat puhelinosakkeet on siirrettävä arvo-osuustilille nyt, tai ne menettävät arvonsa

Nyt on käsillä viimeiset hetket siirtää arkiston uumeniin mahdollisesti säilötyt Viria OYJ:n paperiosakkeet arvo-osuustilille. Viria on entinen Anvia Oyj eli entinen Vaasan Läänin Puhelin Oy. Vanhojen puhelinosakkeiden unohdettu arvo on nostettu puheenaiheeksi vähän väliä, mutta viimeistään nyt on syytä herätä toimimaan. Asiassa osakkeenomistajien aktiivisena herättelijänä toimii Virian pienosakkaat ry.

–Huhtikuussa tulee 10 vuotta siitä, kun yhtiön osakkeet siirrettiin arvo-osuusjärjestelmään. Se merkitsee, että 10 vuoden määräajan mentyä yhtiökokous voi nyt päättää paperiosakkeiden oikeuksien menettämisestä. Käytännössä paperiosakkeet muuttuvat silloin arvottomiksi, kertoo Virian pienosakkaat ry:n puheenjohtaja Juha Koivisto.

Pienosakkaiden edunvalvojana toimiva yhdistys kehottaa pienosakkaita varmistamaan omaisuutensa arvon säilymisen mahdollisimman pian. Tilanteesta riippuen osakkeiden siirto arvo-osuustilille saattaa viedä kuukausia.

–Jopa tuhansien eurojen arvoisten osakepapereiden olemassaolo saattaa olla unohtunut. Perhepiirissä on nyt syytä tarkistaa, onko iäkkäämmillä lähimmäisillä osakkeita hallussaan. Asian voi varmistaa myös yhtiön palvelunumeron kautta, vinkkaa Koivisto.

Arvo-osuustilin voi perustaa omaan pankkiin, jonka kautta asia Viria OYJ:n kanssa hoidetaan. Mikäli omistusmuutosta ei ole rekisteröity osakekirjalle, eli osake ei ole omissa nimissä, vaan se on esimerkiksi perikunnan, tarvitaan lisäksi omistusoikeuden todistavat saantoasiakirjat.

Jos taas osakekirja on kadonnut, se täytyy kuolettaa ensin käräjäoikeudessa, josta saadulla todistuksella osakkeen voi siirtää arvo-osuustilille. Tämä prosessi vie useita kuukausia, joten toimeen on syytä ryhtyä viivyttelemättä.

–Virian osakekirja on arvokas paperi. Osakkeen kurssi on Privanetissä ollut viime aikoina 22-24 euroa. Koska yksi paperiosake vastaa sataa osaketta, sen arvo olisi näin ollen jopa 2400 euroa. Lisäbonuksena tulevat osingot, jotka maksetaan vain arvo-osuustilillä oleville osakkeille, Koivisto huomauttaa.

Kun osake viedään arvo-osuustilille, omistajalle maksetaan osingot takautuvasti kolmen vuoden ajalta. Takautuvat osingot ovat yhtä paperiosaketta kohti useita satoja euroja.

–Kun osake on siirretty arvo-osuusjärjestelmään, voit halutessasi antaa valtakirjan Virian pienosakkaiden jäsenille, jotka edustavat jo tuhansia pienomistajia yhtiökokouksessa, Koivisto neuvoo.

Paperiosakkeet arvo-osuustilille

Paperiset osakekirjat vaihdetaan arvo-osuuksiksi, jotka kirjataan kunkin osakkeenomistajan henkilökohtaiselle arvo-osuustilille.

Paperisista osakekirjoista luopuminen helpottaa osakkeiden säilyttämistä, ja riski arvopaperin katoamisesta poistuu.

Asian voi hoitaa oman pankin kautta.

Ohjeet paperiosakkeen siirtämiseksi löytyvät Virian verkkosivuilta www.viria.fi/paperiosake

Neuvoja saa Virian palvelunumerosta 010 273 2400

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat