Kolumni Hyvästi elinvoimainen kaupunki

Aloitetaan myönteisellä. Seinäjoen kaupunki esitteli plus merkkiseksi kivunneen tuloksen viime vuodelta. Surkeista vuosista on otettu opiksi ja suunta näyttää kääntyvän vihdoin. Kuntien hurjat ylijäämäiset tulokset ovat monilta osin valtion ylisuurien koronatukien ansiota, mutta Seinäjoella koronakuluista ja -tuloista siivottu tulos olisi myös kivunnut positiivisen puolelle.

Reilu vuosi takaperin povasin eräässä kolumnissani vaikeita päätöksiä ja vyönkiristystä, jossa mitattaisiin päättäjien kanttia. Tässä kohtaa vielä täysin tietämättömänä pandemian leviämisestä Eurooppaan ja Suomeen. Tämä vaikea tilanne pakotti päätöksenteon reagoimaan tilanteeseen nopeasti eikä jahkaamiselle jäänyt juurikaan sijaa. Kesällä ennusteet näyttivät niin surkeilta, että päätöksiin oli pakko ryhtyä.

Tuolla päättäväisyydellä olisi jatkettava. Suunta on käännetty, mutta aihetta liialliseen tyytyväisyyteen ei ole laisinkaan. Kivijalka pitää olla kunnossa, jotta voimme menestyä ja järjestää hyviä ja houkuttelevia palveluita seinäjokisille.

Hallituksen suunnitelmat ikävä kyllä laittavat kapuloita rattaisiin. Mammuttiluokan ongelma on hallituksen sote -palveluiden uudistus, joka siirtää tulot ja päätöksenteon kaupungin ulkopuolelle. Näennäisesti maakuntavaltuustoihin, mutta tosiasiallinen valta on rahoituksesta päättävällä valtiolla. Uudistus lisää kuluja pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle. Palveluiden laatu ei kasva, vaan ainoastaan hallinon määrä. Julkinen sektori paisuu vailla minkäänlaista parannusta palveluihin.

Tuleva soterahoitus on heikolla pohjalla Etelä-Pohjanmaalla, kun se nojautuu voimakkaasti väestömäärään ja sen kehitykseen. Nykyisellä väestönkehityksellä menetämme maakunnassa arvioiden mukaan karkeasti 5 miljoonaa euroa vuosittain. Tämä tarkoittaisi käytännössä lähes sadan sairaanhoitajan irtisanomista. On täysin mahdoton yhtälö sopeuttaa toimintaa joka vuosi miljoonatolkulla samalla kun väestö ikääntyy.

Joku voisi ajatella, että tämä on pelottelua tai politikointia. Ei sitten laisinkaan. Tämä on täyttä totta. Uhka on todellinen ja vaarantaa Seinäjoen ja maakunnan elinvoimaisuuden sekä palvelut. Ei ole sattumaa, että vastustus on suurta kuntakentässä puoluekantaan katsomatta.

Jesse Luhtala, kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginvaltuuston jäsen (Kok.)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat