Ruokaboksi-palvelu laajeni Seinäjoelle huhtikuun aikana. Seinäjoen Sanomien toimitus päätti testata palvelua. Kuuden hengen lapsiperheelle valikoitui kolmesta eri vaihtoehdosta muksuboksi, joka lupaa lapsiperheiden arkeen sopivia suosikkiruokia. Boksiin voi valita joko kolme tai neljä reseptiä, me valitsemme neljä. Boksin kokeilemiseen merkittävimpiä syitä on kaksi: ajan säästäminen, halu löytää uusia reseptejä ja siten monipuolistaa monesti yksipuolistuvaa reseptivalikoimaa. Useassa perheessä kun viikon ruokalista tuntuu valitettavan puuduttuvalta: makaronia laatikkona ja erilaisilla kastikkeilla.

Tilaus- ja valitseminen sujuu vaivatta. Ohjeet kirjautumiseen ja maksamiseen tulevat sähköpostiin. Maksu pitää muistaa suorittaa viimeistään tilauspäivänä. Omalta tililtä voi valita, milloin ruokaboksin haluaa ja myös muuttaa valintojaan.

Tilaus saapui maanantaina oven taakse sovitusti. Laatikosta löytyi todella hyvälaatuisia ja mahdollisuuksien mukaan kotimaisia raaka-aineita. Kaikki tarvittava on mukana, myös liemikuutiot. Vain suola, pippuri ja valkoviinietikka piti löytyä kodin varastoista.

Plussaa on myös irtojuuresten säilytyspussi, joka sopii jatkokäyttöön vaikka biopussiksi.

Reseptin toteutuksen hoiti perheen isä, joka totesi ohjeen olevan yksinkertainen ja helposti seurattava. Lopputuloksena syntyi herkullinen lohikeitto, jota mies valmisti elämässään ensimmäistä kertaa. Mies kehui pakkauksesta löytynyttä lohta laadultaan erinomaiseksi. Ruokamäärä riitti helposti kahdelle aikuiselle ja neljälle lapselle. Muutenkin reseptit näyttivät olevan mitoitettu oikein 4-6 hengelle. Ainoastaan quasadillojen yksi tortillapaketti saattaa muodostua alimitoitetuksi tässä perheessä.

Aikataulusyistä ehdimme kokeilla vain yhtä reseptiä. Makumielessä piti kuitenkin testata delikauraa, joka yllättäen maistui melko hyvin sekä lapsille että aikuisille.

Useassa perheessä viikon ruokalista kuulostaa puuduttavalta.

Boksin yksi parhaista puolista mielestäni onkin, että väkisinkin tulee testattua uusia raaka-aineita ja ruuan valmistustapoja, myös kasvisruokapuolelta. Se kun ei ainakaan meidän perheessämme ole aina kovinkaan suuressa huudossa.

Hinnan puolesta boksia voi pitää arvokkaana. Samat raaka-aineet valmiiksi kerättynäkin saisi useampia kymmeniä euroja halvemmalla. Jokaisen oma asia on antaa arvo säästetylle ajalle sekä aivoenergialle.

Miinuksia ja kehitysehdotuksia oli melko hankala keksiä. Tietynlaisena toiveena olisi, että etukäteen viestittäisiin tilaajalle, mitä mausteita kaapista tulisi löytyä. Ainakaan itse en näin uutena tilaajana tietoa löytänyt toimitusehdoista enkä ainakaan helposti sivustoltakaan. Mukana tulleesta reseptivihkosta asia kuitenkin selvisi.

Digitalisaatio muuttaa kuluttamista nopeasti

Ruokaboksi-yhtiön toimitusjohtaja Juhana Rintala toteaa, että ruuan toimittaminen kotiin olisi ollut nouseva trendi ilman koronaakin. Pandemian kuitenkin nopeutti erilaisten palveluiden suosiota ja sitä kautta leviämistä sekä Suomeen että Suomen sisällä.

– Olin aikaisemmin töissä Ruotsissa ruokakaupassa hoitamassa ruuan verkkokauppaa ja näin trendin kehittyvän siellä, Rintala kertoo.

Kotiin kuljetetut kauppakassit, ruokapaketit, kuten myös lämpimän ruuan kotiintoimituspalvelut tuovat arkeen helppoutta.

– Perheet haluavat panostaa ruuan laittoon ja tietää mitä syövät. Ruokaboksissa on terveellisiä, kotimaisia raaka-aineita ja resepteissä on haluttu kunnioittaa perinteistä lautasmallia.

Rintala kertoo, että suurin osa perheistä pyörii noin kymmenellä reseptillä.

– Ruokaboksi mahdollistaa uusien ruokalajien opettelemisen ja monipuolistaa siten ruuanlaittoa.

Boksit maksavat 60-90 euroon ja sisältävät tilauksesta riippuen raaka-aineet kolmesta neljään ateriaan. Hinta voi tuntua kovalta, mutta loppulaskelmassa voidaankin kääntyä säästön puolelle.

– Rahaa säästyy kun ruokailujen raaka-aineet on valmiiksi mietitty tarpeen mukaan. Lisäksi kun kaupassa ei käydä niin usein, vältytään kalliilta heräteostoksilta. Kaupat on suunniteltu siten, että ihmiset sortuvat erilaisiin tarjouksiin ja mielihaluihin kauppareissun aikana. Se on kaupan logiikka.

Lisäksi Rintala toivoo ruokaboksien vähentävän ruokahävikkiä.

– Kolmasosa kaikesta ruuasta menee kaatopaikalle. Ruokaboksissa menekki on pyritty miettimään tarpeen mukaisesti.

Seinäjoen lisäksi Ruokaboksi laajensi palveluaan Mikkeliin, Heinolaan ja Lappeenrantaan.

– Yhtään avattua aluetta ei ole tarvinnut sulkea. Seinäjoki näyttäytyy oikein potentiaalisena alueena ensimmäisen viikon perusteella.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat