Tuore kysely: Mökeistä maksetaan jo omistusasunnon verran ja talvimökkeily vetää yhä useampia

Yli neljäsosa mökkeilevistä suomalaisista on viettänyt kuluneen vuoden aikana mökillä aikaa aiempaa enemmän. Yhtä moni aikoo jatkossakin mökkeillä aiempaa enemmän.

Mökkireissut korvasivat muuta matkustelua. Korona-aika on lisännyt mökin vaatimustasoa ja lähes joka viides mökistä haaveileva on valmis maksamaan mökistä jopa 150 000 euroa, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Mökkeilyn lisääntymiseen vaikutti useimmiten kaipuu luonnon keskelle, kertoo S-Pankki kyselynsä vastauksista.

Kolmannes vastaajista on korvannut mökkireissuilla kotimaan ja ulkomaan matkoja. Etätyöt mainitsi syyksi seitsemän prosenttia.

Alle 30-vuotiaista viidennes on viettänyt aikaa mökillä ollakseen lähempänä sukua tai perhettä. Karanteeni nousi esiin erityisesti yli 60-vuotiaiden vastauksissa, joista 13 prosenttia vietti sitä mökillä.

– Korona lisäsi suomalaisten kiinnostusta mökkeilyyn ja aiheutti ryntäyksen mökkikaupoille useamman hiljaisemman vuoden jälkeen. Viimeisen vuoden aikana S-Pankin mökkilainakanta on kasvanut kolmanneksella ja kasvu jatkuu edelleen, kertoo S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen tiedotteessa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton asuntomarkkinakatsauksen mukaan mökkikauppojen määrä kasvoi tammi-maaliskuussa 52 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Mökin varustetason vaatimukset ovat nousseet muutamassa vuodessa selvästi.

– Kyselyn mukaan erityisen paljon ovat lisääntyneet toiveet talviasuttavuudesta, kiinteästä nettiyhteydestä ja juoksevasta vedestä. Tämä kertoo siitä, että arki etätöineen on siirtymässä mökille. Monet mökit” ovatkin nykyisin täysin varusteltuja kakkosasuntoja,

Huttunen sanoo.

Kolmannes alle 30-vuotiaista pitää paljua tärkeänä, kun yli 70-vuotiaista näin ajattelee vain kuusi prosenttia.

Suurin osa mökin ostoa suunnittelevista on valmis maksamaan mökistä 40 000-150 000 euroa. Vuoden 2019 kyselyyn verrattuna useampi olisi valmis sijoittamaan mökkiin yli 80 000 euroa.

– Kiinnostavaa on, että jopa lähes viidennes mökistä haaveilevista olisi valmis maksamaan siitä yli 150 000 euroa. Se on jo omistusasunnon hinta, Huttunen sanoo.

S-Pankin kyselyyn vastasi internet-paneelissa helmi-maaliskuun taitteessa noin tuhat yli 15-vuotiasta.