Piha & Puutarha: Puutarhan kevättyöt valmistavat pihaa kesään

Asiantuntija muistuttaa, että nurmikon pitää antaa kuivahtaa ennen haravointia

Sirkka-Liisa Palvolaa harmittaa takatalvi, joka viivästyttää kevättöiden aloitusta. Risto Palvola kerii pensaiden suojana ollutta verkkoa pois. Katja Aninko-Laukkola

Katja Aninko-Laukkola

Nurmon Kertunlaaksossa asuvat Risto ja Sirkka-Liisa Palvola ovat hieman eri mieltä vallinneesta takatalvesta. Sirkka-Liisaa viikon lopulla satanut lumi harmittaa vietävästi, Risto on puolestaan sitä mieltä, että maa kyllä kaipaa kosteutta.

Palvoloilla on runsas puutarha kodin ympärillä.

– Meillä on paljon havuja, pensaita, perennapenkkejä, pieni kasvimaa, sekä marjapensaita, pariskunta luettelee.

– Minua työllistävät lisäksi ojanvarret, joihin olen istuttanut erilaisia maanpeitekasveja sekä päivänkakkaraa, kissankelloja ja sormustinkukkaa, Sirkka-Liisa Palvola lisää.

Varsinaiset kevättyöt odottavat vielä alkamistaan.

– Kovin paljon ei ole vielä tehty. Yksi omenapuu on katkaistu, koska siihen tuli joku sairaus. Omenapuita on myös leikattu ja alppiruusujen juurella olevia havusuojia otettu pois, Sirkka-Liisa Palvola kertoo.

– Minä olen hieman kantanut vettä rodoille. Luin jostain, että nurmikko pitää olla kuivaa, ennen kuin sitä saa alkaa haravoida, Risto Palvola toteaa.

Asiantuntija vahvistaa hänen ajatuksensa.

– Haravointi, lannoitus ja paikkauskylvöt ovat ajankohtaisia huhti-toukokuussa. Nurmikon pitää antaa kuitenkin ensin kuivaa ennen kunnostustoimenpiteitä, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula Biolanilta muistuttaa.

Sirkka-Liisa lannoittaa koko puutarhan joka kevät. Kalkituksen pariskunta tekee joka toinen vuosi. He tietävät, että sammalta vastaan on paras hyökätä tukemalla heinän kasvua. Samaa sanoo asiantuntija.

− Kalkitus voi jopa parantaa tiettyjen sammallajien kasvua. Ohje nurmikon kalkitsemiseen perustuu siihen, että nurmiheinät viihtyvät kalkitussa maassa. Kun nurmiheinät voivat hyvin, ne kasvavat voimakkaasti eikä sammaleelle jää kasvutilaa. Kalkituksen lisäksi nurmikko tarvitsee ravinteita. Moni jättää nurmikon lannoittamatta, jotta pääsisi ruohon leikkaamisessa vähemmällä. Tosiasiassa lannoittamatta jättäminen aiheuttaa kituliasta kasvua ja nurmikko häviää vähitellen kilpailussa rikkakasveja ja sammalta vastaan. Jos haluat kasvattaa tiiviin ja elinvoimaisen nurmikon, älä laiminlyö lannoitusta, Kerttula neuvoo.

Palvolat ovat asuneet nykyisellä paikalla 14 vuotta. Heidän mielestään nurmikko kaipaisi jo paikkailua ja joitain matalia kohtia pitäisi tasoittaa.

– Jos nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, nyt on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään muutaman sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla, ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet, puutarhaneuvoja opastaa.

Lämpimät kevätauringon säteet alkavat syyhyttää Sirkka-Liisa Palvolan multasormia.

- Minulle tulee keväällä ihan kuume, että pian pitää päästä upottamaan sormet multaan. Maan tonkiminen on niin ihanaa, Sirkka-Liisa Palvola huokaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.