Etelä-Pohjanmaan nuorten keskuudessa työ on arvossa - kotitaustalla suuri merkitys

Seinäjokinen Elli Ylitalo on kolmatta vuotta kesätyössä Atrialla. Parikymppinen nuori nainen pyrki isoon ruokataloon töihin kavereilta kuulemiensa suositusten perusteella.

– Hyvät työajat, eli viikonloppuvapaat, hyvä palkka ja edut ovat valintaan vaikuttaneita tekijöitä, Ylitalo kertoo.

Työ kuuluu eteläpohjalaisten nuorten kesäsuunnitelmiin. Tuoreen Nuoret ja talous -tutkimuksen mukaan nuoret ovat Etelä-Pohjanmaalla etelän suuria kaupunkeja halukkaampia tekemään töitä. Koska kesätyön saaminen ei ole helppoa, sitä osataan arvostaa nuorten keskuudessa. Kotona opittu työmoraali vaikuttaa myös taustalla.

– Enpä usko, että täälläpäin monikaan ilman ammatillista koulutusta oleva nuori voi valita kesätyöpaikkaansa sen perusteella, mikä ala kiinnostaa. Se paikka otetaan, mikä saadaan, sillä kesätyön saaminen ei ole itsestäänselvyys, Ylitalo toteaa.

Seinäjoella vaihtoehtoja on useampia kuin pikkupaikkakunnilla, mutta niin on paikkojen ottajiakin.

– Viime vuosi oli vaikea, moni jäi ilman työpaikkaa. Nyt tilanne lienee parempi. Itselläni on hyvä tilanne, kun pääsen tuttuun paikkaan töihin, Ylitalo kertoo.

Nuoren oma aktiivisuus ja rohkeus ovat tarpeen kesätyötä hakiessa. Elli Ylitalo on jo 15-vuotiaasta hankkinut itselleen kesätyön. Kokemusta on huvipuistotyöstä lastenvahtipestiin.

– Kannattaa soittaa työpaikkaan ja käydä itse paikan päällä. Oman kiinnostuksen esilletuonti on tärkeää. Pelkkä sähköisen hakemuksen täyttäminen ei riitä, vaan itsensä on hyvä käydä esittelemässä työnantajalle

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa tarjoaa kesäkaudella töitä normaalisti noin 750 nuorelle, koronan vaikutuksesta paikkoja on parisataa vähemmän. Kesätyöhaku ravintola- ja hotellialan töihin on juuri avattu erillisenä, muilta osin hakuaika on päättynyt.

– Kuukaudesta neljään kestäviin työsuhteisiin palkataan sekä alan ammattiopintoja tehneitä että ammattitaidottomia nuoria. Osa työpaikoista edellyttää täysi-ikäisyyttä, mutta me pyrimme tarjoamaan myös nuoremmille mahdollisuuden työhön, kertoo HRD-asiantuntija Tommi Suvisalmi Eepeeltä.

Eepeellä on oltu tyytyväisiä nuoriin työntekijöihin.

– Työsuhteiden keskeytyksiä on meillä todella vähän. Nuoret ovat motivoituneita, se näkyy jo aktiivisesta asenteesta hakuvaiheessa, kiittelee Suvisalmi.

Nuorten väylä kesätyöhön kulkee usein oppilaitosten työharjoittelun kautta. Tutuksi tulleeseen ja turvalliseksi koettuun työympäristöön haetaan uudelleen. Nuorten ja työpaikkojen kohtaaminen on haaste, joka pyritään työantajien puolelta ratkaisemaan muun muassa Tutustu työelämään ja tienaa -hankkeen kautta.

– Hankkeen kautta nuorelle tarjoutuu mahdollisuus saada ensikosketus työelämään. Kyse on parin viikon mittaisista jaksoista, Suvisalmi selvittää.

Poikkeusaika vähensi kesätyöpaikkoja ja heikensi nuorten asemaa työmarkkinoilla. Huoli nuorison hyvinvoinnista on aistittavissa heidän lähipiiristään.

– Kiinnostus työpaikkoihin on ollut suurta. Kesätöistä on vajausta nyt toista vuotta, tilanne on monille vaikea. Maakunnassamme selvästi nähdään, että työnteolla on nuoren elämässä keskeinen merkitys, sanoo Suvisalmi.

Kotitausta vaikuttaa kesätyön hakuinnokkuuteen

Seinäjoki

Laura Kaski

Talous ja nuoret TAT teettämä Nuorten tulevaisuusraportti 2021 kertoo selkeästi, miten eteläpohjalaisnuoret kokevat työnhaun.

– Korona vaikutti nuorten eli 15-25 -vuotiaiden työttömyyteen siten, että keväällä 2020 nuorten työttömien määrä kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo TAT:n toimitusjohtaja Jenni Järvelä.

Valtakunnallisesti työpaikkojen määrä tipahti 120 000 paikasta 80 000:n. Tällä vuodelle kasvua odotetaan noin 10 000 työpaikkaa.

– Lisäksi kolmannes alle 25-vuotiaista opiskelijoista kertoi menettäneensä kesätyöpaikan pandemian vuoksi.

Halukkuutta kesätöiden hakemiseen silti edelleen löytyy. Kyselyyn vastanneista 402 nuoresta 66 prosenttia aikoi hakea kesätöitä, joka on keskimääräisellä tasolla. Valtakunnallisesti innokkaimmat kesätyönhakijat löytyvät Lapin maakunnasta, vähiten innokkuutta on Pirkanmaalla ja Uusimaalla.

– Pohjalaisissa maakunnissa pojat hakevat tyttöjä enemmän kesätöihin, joka poikkeaa muusta maasta. Tämä voi selittyä avoinna olevien työpaikkojen rakenteella, avaa pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara.

Nuorten vastauksien perusteella työpaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä olivat sisäiseen innostumiseen vaikuttavat asiat, kuten mukavat työtehtävät, työilmapiiri. Pojille palkka on kuitenkin tärkein.

– Koulumenestyksellä ja vanhempien koulutustaustalla vaikuttaisi olevan merkitystä siihen, mitä nuori pitää tärkeänä kesätyöpaikan valinnassa. Nuoret vaativat enemmän työltä, jos vanhempien koulutustausta on korkeampi, Vaara kertoo.

Vanhempien työssäkäynti vaikuttaa selvästi nuoren aikeisiin hakea itselleen kesätöitä. Niistä nuorista, joiden kumpikaan vanhempi ei käy töissä, kaksinkertainen osuus ei aio hakea kesätöihin.

– Pohjalaismaakunnissa tällä oli suuri merkitys. Toku myös ne, joiden vanhemmat ovat töissä saavat myös enemmän työnohjausta, työelämänvalmennusta ja tukea myös kotoaan.

Eniten tutkimuksen tekijät olivat huolestuneita vastaajien yhdessä ryhmästä.

– Ne nuoret, joilla ei ollut selkeitä tulevaisuudensuunnitelmia eikä tietoa kiinnostuksen kohteista hakivat myös heikoiten kesätöihin. He ovat niitä, joihin pitää kiinnittää eniten huomiota.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat