Kevään ja alkukesän juhla suunnittelmat ovat vielä auki - loppukesästä uskotaan juhlittavan

Loppukesän viikonloput ovat pitopalveluyrityksissä täyttyneet varauksista. Kesästä odotetaan viimevuotista parempaa.

Johanna Koskiahde

Varausten perusteella ihmisillä on nyt vahva usko, että tilanne helpottuu ja juhlia saadaan järjestettyä. Juhlapalveluja on varattu aktiivisesti etenkin loppukesään.

– Meillä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka on täyttä. Olemme onnellisia siitä, että ihmiset uskaltavat järjestää juhlia ja toiminta elpyy. Osaltaan varmasti suunnittelua tukee se, että nyt meillä kaikilla on kokemusta jo yhdestä koronakesästä, toteaa Sanna Leppämäki Honkimetsän Herkusta Lapualta.

Nykyiset aluehallintoviraston asettamat korona-rajoitukset, joiden mukaan koolla saa olla 20 henkilöä, päättyvät toukokuun puolivälissä. Etelä-Pohjanmaan koronanyrkki on antanut yksityistilaisuuksia koskien tätä tiukemman suosituksen, jonka mukaan koolla saa olla enintään 10 henkilöä. Kevään suuren juhlaviikonlopun kuviot ovat vielä täysin auki.

– Ylioppilasviikonloppu on meillä täynnä. Ihmiset olivat varausten kanssa liikkeellä normaalia myöhemmin, toteaa Leppämäki.

Kesän yleisötapahtumat tuovat oheistapahtumineen pitopalveluyrittäjille varauksia.

– Kesäkuun osalta hääjuhlat on peruttu, mutta heinä-elokuuta katsotaan odottaen. Loppukesästä tärkeitä ovat myös tapahtumat, Vauhtiajot ja Kuninkuusravit, joiden toteutuminen tuo meille tilauksia, toteaa Esa Yliannala Lounas Expressistä Seinäjoelta.

Kesäkuun osalta hääjuhlat on peruttu, mutta heinä-elokuuta katsotaan odottaen.

Esa Yliannala

Juhlia on varattu tulevalle kesälle lähes normaalivuoden tapaan, mutta osallistujien lukumäärä on pudonnut tulevia rajoituksia ennakoiden 50-60 henkilöön. Juhlien järjestäjille turvallisuuden vaatimukset tuottavat lisätyötä.

– Me korostamme terveysturvallisuutta. Olen sitä mieltä, että koronanyrkin suosituksia on tärkeä noudattaa. Esimerkiksi pöytäkunnat voi miettiä siten, että muutoinkin kontaktissa olevat istuvat lähekkäin. Tärkeintä on kutsuttujen oma harkinta siinä, että juhliin ei oireisina osallistuttaisi, muistuttaa Leppämäki.

Osa asiakkaista on joutunut siirtämään häitä tai syntymäpäiviään jo useamman kerran.

– Vaikka juhlien siirtäminen on harmillista, monet tuntuvat ajattelevan niin, että vielä harmillisempaa olisi vieraslistan lyhentäminen rajoitusten vaatimalle tasolle. Eli mieluummin siirretään juhlia kuin pidetään pienemmät, arvioi Yliannala.

Poikkeusajan uudenlaiset toimintatavat, kuiten ruuan toimittaminen tilaajille ja hakupalvelu, ovat pitäneet yritykset toiminnassa.

– Meillä on panostettu tilausruokien toimitukseen kokouspaikoille ja muihin yksityistilaisuuksiin, sanoo Yliannala.

Joustoa on edellytetty monella tapaa, myös varausaikojen ja peruutusten osalta.

– Tässä on koitettu mahdollisimman pitkälle joustaa varausaikatauluissa, kun epävarmuus vaikeuttaa kaikkea suunnittelua. Haluemme tulla asiakkaita vastaan mahdollisuuksien mukaan, summaa Leppämäki.

Varautuminen juhliin viime vuotta enemmän näkyy myös astiastoja vuokraavien maa- ja kotitalousnaisten varauskirjoissa.

– Viime kesä hiljeni täysin, mutta nyt on varattu ylioppilasviikonlopun lisäksi useampiin rippi- ja valmistujaisjuhliin astioita. Keskimäärin 60 henkilön varauksia on tehty, kertoo Merja Antila Koskenkorvan maaseutunaisista.

Kommentoi