Evan selvitys: Elpymispaketti epäilyttää monia, mutta suomalaisten EU-myönteisyys on silti kasvanut

Suomalaisten EU-myönteisyys on kasvanut hiukan viime syksystä siitä huolimatta, että näkemykset elpymispaketista jakaantuvat kahtia.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaisista 54 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti.

Suhtautuminen Suomen osallistumiseen Euroopan unionin jäsenmaille avustuksia ja lainoja jakavaan elpymispakettiin jakaantuu melko tasan. 40 prosenttia ajattelee, että se on maamme etujen mukaista kun taas 38 prosenttia ei pidä sitä etujemme mukaisena.

Suomalaisten enemmistö arvostaa EU:ta, mutta ei soisi sen muuttuvan, katsoo Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

– Arvo- ja asennetutkimusten seurantamittaukset kertovat, että kansalaiset ovat koko ajan vierastaneet sekä unionin tiivistymistä että sen hajaantumista ja toivoneet EU:lta lähinnä jatkuvuutta, vakautta ja keskittymistä ihmisten, tavaroiden, pääomien ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen, jotka jäsenyyden myötä tulivat ulottuvillemme, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Poliittiset jakolinjat näkyvät selkeästi eri äänestäjäryhmien näkemyksissä elpymispaketista.

Vahvan tukensa paketille antavat neljän hallituspuolueen, eli vihreiden, vasemmistoliiton, SDP:n sekä Rkp:n kannattajat. Näiden puolueiden kannattajista pakettia tukee 68-74 prosenttia.

Sitä vastoin keskustan äänestäjien tuki, 43 prosenttia, elpymisvälineelle jää selvästi laihemmaksi. Viime syksyyn verrattuna elvytyspaketti on muuttunut keskustan kannattajien silmissä aiempaa epäilyttävämmäksi, kun taas SDP:tä äänestävien usko siihen on vahvistunut.

Oppositiopuolueista perussuomalaisten 3 prosentin, kristillisdemokraattien 6 prosentin ja Liike Nytin 18 prosentin kannattajien tuki Suomen osallistumiselle elpymispakettiin jää olemattomaksi, mikä heijastaa myös kyseisten puolueiden eduskuntaryhmien kantoja.

Sitä vastoin kokoomusta äänestävien mielipidesuunta jää leijumaan ilmaan puolueen linjan tavoin. Kokoomuksen kannattajista osapuilleen yhtä moni eli 40 prosenttia pitää elpymispakettiin osallistumista Suomen etujen mukaisena kuin ei pidä, 43 prosenttia.

– EU:n talouspoliittinen integraatio saattaa tiivistyä nopeastikin, mutta elvytyspakettikeskustelun perusteella suomalaiset vaikuttavat heikosti valmistautuneilta siihen. Syventyvän integraation luonteesta, hyödyistä ja haitoista pitäisi kuitenkin käydä enemmän keskustelua, sanoo Haavisto.

Evan selvitys perustuu 2 059 henkilön vastauksiin. Virhemarginaali on 2-3 prosenttia suuntaansa. Tiedot kerättiin internet-paneelilla maalis-huhtikuussa.