Hälytysajoneuvot pääsevät jatkossa nopeampaa ruuhkien ohitse

Liikennevalojen HALI-järjestelmä nopeuttaa avun pääsemistä perille, kun hätä on suurin ja pelastajien tie vie ruuhkaisen kaupungin läpi.

Seinäjoen kaupunki siirtyy HALI-aikaa, kun kaikki kaupungin liikennevalot siirtyvät hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmän käyttöön. HALI on järjestelmä, joka ohjaa liikennevalot automaattisesti vihreäksi, kun hälytysajossa oleva ajoneuvo lähestyy valo-ohjattua risteystä. Jatkossa apu pääsee Seinäjoella siis perille entistä nopeammin ja samalla onnettomuuksien riski risteysalueilla pienenee huomattavasti.

– Tämä on todella hyvä ja odotettu uudistus meille. Liikenneturvallisuus paranee huomattavasti ja toimintavalmiusaika tehostuu järjestelmän käyttöönoton myötä, sanoo pelastusjohtaja Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Seinäjoki on ensimmäisenä alueellamme ottamassa HALI-järjestelmän käyttöön.

– Tämä on erinomainen digitalisaation tuoma uudistus. Ajoneuvojen satelliittipaikannus ja nykyaikainen tiedonsiirtotekniikka mahdollistavat sen, että järjestelmä saadaan käyttöön vähillä toimenpiteillä. Mitään varsinaista rakentamista ei tarvitse tehdä, vain joitakin vanhoja sähkökaapeleita on vaihdettu nyt uusiin, selvittää suunnittelupäällikkö Keijo Kaistila Seinäjoen kaupungilta.

Järjestelmän kustannusarvio on noin 50 000 euroa ja sen päälle tulevat vuosittaiset ylläpitokustannukset, mutta kaikkiaan hanke toteutuu turvallisuutta lisäävän merkityksensä valossa maltillisin kustannuksin.

– Järjestelmä toimii autoihin asennettavien GPS-laitteiden kautta. Laitteet tunnistavat lähestyvät hälytysajoneuvon ja ohjaavat liikenteen pysähtymään risteyksissä esimerkiksi ambulanssille tilaa tehden, tyhjäten kaistan sen tulosuunnasta, Kaistila selvittää.

Tämä on todella hyvä ja odotettu uudistus meille. Liikenneturvallisuus paranee huomattavasti ja toimintavalmiusaika tehostuu.

Harri Setälä

HALI-järjestelmä on suomalainen innovaatio, joka on kehitetty ja otettu ensimmäisenä käyttöön Oulussa.

– Liikenneturvallisuuden lisäämisen ohella HALI tehostaa toimintavalmiusaikoja, joiden pienenemiset parantavat suoraan pelastustoiminnan palvelutasoa. Palokalusto saapuvat nopeammin tapahtumapaikalle ja tämä vähentää suoraan onnettomuuksista aiheutuvia vahinkoja, korostaa Setälä.

Jokainen hälytystilanteessa sattuva kolari on turha, ja onneksi harvassa. Useimmin risteykset aiheuttavat ongelmia jumittaessaan liikenteen täysin hälytysajoneuvon edessä.

– Onnettomuuksia on sattunut meillä harvakseltaan, hyvin koulutetun henkilökunnan ja turvallisuusnäkökohtien korostamisen ansiosta. Hälytystilanteissa aikapaine tuo aina haasteensa toimintaan, nyt saadaan siihen helpotusta, Setälä sanoo.

Järjestelmä on nyt valmiina ja käyttöön otettavissa, kunhan GPS-laitteet saadaan asennettua hälytysajoneuvoihin.

– Palokalustossa ne asennetaan kaikkiin ensimmäisen tason kiireellisyydellä ajoon lähteviin autoihin, sanoo Setälä.

Hanketta on Seinäjoella valmisteltu toimijoiden kesken jo muutamia vuosia ja toteutukseen se pääsee alkukesästä.

– Meillä on kesän alkupuolella tulossa testauspäivä, ja sikäli kun tekniikka kokonaisuutena toimii virheettä, saamme ottaa järjestelmän saman tien käyttöön, toteaa Kaistila.

Etusivulla nyt

Luetuimmat