Paikallisia uutisia: Seinäjoen Sanomia julkaiseva Keskisuomalainen Oyj Ilkka-yhtymän suurimmaksi omistajaksi

Jorma Rahkonen

Seinäjoen Sanomia kustantava Keskisuomalainen Oyj on noussut mediatalo Ilkka-Yhtymä Oyj:n suurimmaksi osakkeenomistajaksi 11,78 prosentin omistajuudella.

Keskisuomalainen osti Ilkka-Yhtymän I-osakelajin osakkeita 203 409 kappaletta ja II-osakelajin osakkeita 599 245 kappaletta kokkolalaiselta KPK Yhtiöt Oyj:ltä. Osakkeiden kauppahinta on 4 454 233 euroa. Toiseksi suurin omistaja on joensuulainen PunaMusta Media Oyj 10,27 prosentin osuudellaan.

– Meille tuli mahdollisuus ostaa hieman lisää Ilkka-Yhtymän osakkeita ja tartuimme tilaisuuteen. Ilkka-Yhtymä on hieno ja hyvin johdettu yhtiö, Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi kommentoi.

– Uskomme myös, että sijoitus on meille tuottoisa. Yhtiö on taseeltaan vahva ja erinomainen osingonmaksaja. Omistuksemme nousee nyt lähelle 12 prosenttia. Pyrimme olemaan tulevaisuudessakin rakentava ja aktiivinen osakkeenomistaja.

Kangaskorpi sanoo, että tämä ei vaikuta Seinäjoen Sanomien ja Ilkka-Yhtymän välisten lehtien kilpailutilanteeseen.

– Jos jotain niin kilpailuun tämä vaikuttaa vain kiristävä. Ilkka-yhtymä on meille sijoitus, eikä meillä ole minkäänlaista operatiivista vaikutusta yhtiöön. Näin ollen pyrimme edelleen kasvattamaan markkinaa omilla lehdillämme, kuten Seinäjoen Sanomilla.

Uskomme myös, että sijoitus on meille tuottoisa. Yhtiö on taseeltaan vahva ja erinomainen osingonmaksaja. Omistuksemme nousee nyt lähelle 12 prosenttia. Pyrimme olemaan tulevaisuudessakin rakentava ja aktiivinen osakkeenomistaja.

Vesa-Pekka Kangaskorpi

Kangaskorven mukaan Keskisuomalaisen omistusosuuden kasvattaminen jatkossa Ilkka-Yhtymässä ei ole poissuljettua.

– Meillä ei kuitenkaan ole asiassa aktiivisia suunnitelmia, mutta toki sijoituksena yhtymä on kiinnostava eikä omistajuus Almassa ainakaan vähennä kiinnostusta. Haluamme olla aktiivinen toimija mediankentässä ja omistajuuksien kasvattamisessa, hän kertoo.

Keskisuomalainen-konsernilla on yli 90 mediabrändiä. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 206,8 miljoonaa euroa. Ilkka-Yhtymän liikevaihto oli samana aikana 45,8 miljoonaa euroa.

Ilkka-Yhtymän roolia media-alan toimijana korostaa se, että se on Alma Median kolmanneksi suurin osakkeenomistaja 10,92 prosentin osuudellaan.

Keskisuomalainen-konserni kustantaa kuuttatoista 5–7-päiväistä lehteä ja digitaalista uutismediaa, 32:ta paikallislehteä sekä 35:ttä kaupunkilehteä.

Ammattilehtiä ovat Aromi, Shaker ja Evento. Näiden lisäksi aikakauslehtiä kustantavalla Omnipress Oy:llä on sopimusperusteisesti tuotettavanaan noin 20 asiakas- ja sidosryhmälehteä.

Konserniin kuuluu viisi sanomalehtipainoa. Ne sijaitsevat Jyväskylässä, Pieksämäellä, Tuusulassa, Lahdessa ja Kouvolassa. Lisäksi Lahdessa on Painotalo Plus Digital Oy:n arkkipaino.

Konserniin kuuluvat myös tutkimusyhtiö IROResearch Oy sekä tutkimuspalveluita tarjoava Tietoykkönen Oy.

Konsernilla on myös muita yhtiöitä, esimerkiksi osoitteetonta suoramainosjakeluliiketoimintaa harjoittava Suomen Suoramainonta Oy.

Kommentoi