Pääkirjoitus: Kohti kesää

Nukahdin joutsenien kalkattaessa vastarannalla. Aamulla mustarastaiden, pajulintujen, kirjosieppojen ja lehtokerttujen kuoron seasta kuuluu välillä sepelkyyhkyn kujerrus tai palokärjen kimeä huuto. Kaikilla on käynnissä pesärakennus. Kohta saadaan perheenlisäystä meidän mökkiniemeen. Herra ja rouva Tukkasotka nauttivat aamiaista yhtä aikaa sinisorsapariskunnan kanssa rannan kaislikossa.

Luonto heräilee kesään. Ruskeaa maata alkaa värittämään nupulle nousevat keltaiset kevätesikot ja valkoisina heloittavat kielot, sudenmarjat avaavat tähtilehtensä.

Hirveän ruma hauki tarttuu puolison virveliin parin viskaisun jälkeen. Sillä näyttäisi olevan 700 hammasta. Pohdin, miten niitä voi olla kitalaessakin? Laitetaan takaisin. Silläkin kun on tehtävänsä luonnon kiertokulussa. Se menee molskahtaen takaisin metsästämään rannassa pomppivia salakoita ja särkiä. Voi kun joskus tulisikin kuha eikä hauki, että saisi jotain syötävää. Mökillä on pakahduttavan hiljaista ilman ruohonleikkureita, autoja, junia, naapurustosta kuuluvia ääniä, telkkareita ja stereoita. Aikansa luonnon rauhassa oltuaan voi huomata aivojenkin rentoutuvan, kun ne ovat päässeet eroon niitä kuormittavista ylimääräisistä aistiärsykkeestä.

Minulle, kuten monelle muullekin suomalaiselle, mökki ja luonto ovat mielenrauhan sekä voimavarojen ydintä. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja aktiivinen luonnossa tekeminen vaikuttaa ihmisten hyvinvointia monella tapaa. Luonnosta saatavat hyvinvointivaikutukset tulevat nopeasti ja pysyvät pitkään.

Kiinnostuksemme luontoon ja mökkeilyyn ovat lisääntynyt koronan vuoksi. Ulkomaille ei ole vielä asiaa, siksi myös kotimaan matkailu on nyt suosiossa. Hyvä niin. Suomesta löytyy valtavasti upeita paikkoja, kohteita ja nähtävyyksiä, joita me emme itse ole löytäneet tai huomanneet pitää riittävän suuressa arvossa. Läheltäkin löytyy monta kohdetta, joita olen aina halunnut mennä katsomaan: Pirunpesä Jalasjärvellä, Lauhavuoren kansallispuisto, Jyllinkoski Kurikassa, Vanhan Vaasan rauniot, Saltkaretin näkötorni Raippaluodollaa tai vaikka rannikkomatkailua Kristiinankaupungissa. Miksei jopa Uumajaan.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista ovat aiempaa kiinnostuneempia kotimaanmatkailusta. Vastaajat haluavat ennen kaikkea aktiviteettejä, elämyksiä, luontomatkailua, yllätyksellisyyttä sekä historiaa ja kulttuuria. Ja niitä asioita Suomesta löytyy niin pienessä kuin suuressakin mittakaavassa, niin perhe- kuin elämysmatkailijallekin. Läheltä ja vähän kauempaa, ja onneksi monta asiaa voi kokea pelkän polttoainekulun hinnalla.

” Minulle, kuten monelle muullekin suomalaiselle, mökki ja luonto ovat mielenrauhan sekä voimavarojen ydintä.

On väärin sanoa, ettei kesällä olisi mitään tekemistä. Kesällä on kaikilla hirvittävästi tekemistä. Ihmisillä, eläimillä ja luonnolla. Tekemisen kausi on Suomessa lyhyt ennen kuin pitää ruveta taas talvehtimaan, elämään säästöliekillä, hiljentymään. Kaikki talven aikana muhineet suunnitelmat pitää ehtiä toteuttamaan, rakennusprojektit aloittaa, perhe viedä matkalle, kokea eläin- ja huvipuistot.

Kesästä puhutaan aikatauluttomana, vaikka oikeasti sen ihanuus on ne aikataulut, jotka voi päättää itse ilman töiden ja säiden sanelua. Mutta yritetään myös pysähtyä.

Laura Kaski, kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

Kommentoi