Rikkaruoho vai rikkausruoho - villiyrtin voi löytää takapihalta

Kiinnostus villiyrttien terveysvaikutuksiin kasvaa nopeasti, niin sanotut rikkaruohot sopivat niin salaatteihin kuin saippuaankin

Seinäjoki

Suomen luonnosta löytyy lukuisa määrä syötäviä kasveja, yleensä ihan omalta takapihalta tai pellon pientareelta. Villiyrttiharrastus vaatii silti rutkasti tietoa, sillä mitä tahansa ei voi kerätä mistä tahansa ja on myös oltava varma poimimastaan kasvista. Niillä, kuten sienilläkin, saattaa olla paljon samalta näyttävä kaveri, joka onkin myrkyllinen. Hanna Haapaneva-Hakamäki ja Jenni Ojaniemi toimivat yrittäjinä Seinäjoen Piirillä sijaitsevassa villiyrtteihin erikoistuneessa Go-Rento yrityksessä. Tuote valmistaa omia saippuoita ja shamppoita, sekä järjestää erilaista koulutusta villiyrttien ympärille.

Haapaneva-Hakamäki on aikaisemmalta taustaltaan ravintola-alan ammattilainen ja opettaja, Ojaniemi taas on siirtynyt yritykseen hoitoalalta.

– Tämä on tosi hyvä kombo, kun katsomme samaa kasvia eri näkökulmasta. Jenni tietää niiden terveysvaikutuksista ja hoidollisista käyttötavoista ja minä taas katson kasvia ravinnon näkökulmasta, Haapaneva-Hakamäki kertoo.

Hoidollisissa ohjeissa pitää olla varovainen.

– Meidän nokkoshamppoosta on ollut apua esimerkiksi omaan kuiva päänahkaan, mutta vaikutukset ovat toki yksilöllisiä.

Naiset kehittävät itse omat tuotteensa.

- Kiinnostus ja kysyntä kasvaa koko ajan. Myös yritykset ovat löytäneet meidät, koska tällä alueella muita meidä kaltaisia firmoja ei ole. Esimerkiksi meillä on menossa tuotteistus Pohjanmaan alueelle, jossa mesiangervo on maakuntakukka.

Useat villiyrtit ovat meille jokaiselle tuttuja “rikkaruohoja”, kuten voikukka, nokkonen, piharatamo, siankärsämö tai apilat.

– Nokkosen terveellisyys alkaa olla jo aika monelle tuttuja ja niitä myös viljellään kauppoihin. Villiyrtin pitää olla oikeasti villi, nokkosen ominaisuudet kehittyvät sen taistellessa elintilastaan ja etsiessään juuri sille ominaisimman kasvupaikan, naiset kertovat.

Villiyrttien sesonkin on juuri vasta alkamassa, joten nyt onkin erinomainen aika tutustua tähän maailmaan.

– Järjestämme kesällä myös ohjattuja villiyrttikävelyitä tässä Piirin alueella, jotka kestävät tunnin. Kesällä on mahdollisuus myös suorittaa kauppayrttipoimijakoulutus eli sen käynyt henkilö voi kerätä villiyrttejä kaupallisiin tarkoituksiin. Myös meille on tulossa tarvetta kerääjille, koska esimerkiksi saippuoidemme kasvanut menekki vaatii yhtä enemmän yrttejä emmekä ehdi enää itse kerätä kaikkea. Tämä voisi olla todella hyvä lisäansaintakeino vaikka jollekin nuorelle.

Mistä tahansa ei mitä tahansa villiyrttejä voi poimia. Esimerkiksi kuusenkerkkiä tai männyn ja katajan vuosikasvuja ei voi kerätä puista ilman maanomistajan lupaa. Sama koskee silmuja ja juuria ja pakuria. Kerätessä pitää ylipäätään muistaa se, ettei siitä saa syntyä haittaa luonnolle.

– Sen sijaan esimerkiksi voikukkaa, nokkosta, poimulehteä tai siankärsämöä voi poimia aivan vapaasti. Niitä kyllä riittää. Kunhan ei kenenkään peltoja lähde niittämään, naiset muistuttavat.

He myös painottavat, että olisi hyvä olla selvillä, ettei alueella ole käytetty torjunta-aineita.

– Tienlaitamia kannattaa välttää saasteiden vuoksi.