Puutiaisten eli punkkien aiheuttamia tauteja todetaan Suomessa eniten kesällä ja syksyllä, vaikka verenimijät liikkuvatkin aina sulan maan aikaan.
Suomalaispunkit levittävät lähinnä kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta (TBE).
Borrelioositapauksia todetaan maassamme vuosittain noin 7 000 ja TBE-tapauksia 60–90, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
– Monet suomalaiset ovat huolissaan punkkien levittämistä taudeista ja arvioivat riskin esimerkiksi TBE- tartunnalle huomattavasti todellisuutta suuremmaksi. Riskiä ei kannata vähätellä, muttei myöskään suurennella, eikä luonnossa liikkumista tarvitse rajoittaa punkkien pelossa. Oikeanlaisen suojautumisen ja punkkisyynin avulla luonnossa liikkumisesta voi nauttia rauhassa, sanoo tiedotteessa THL:n tutkija Henna Mäkelä.
Punkkisyyni suojaa erityisesti borrelioosilta, sillä bakteerin siirtyminen punkista ihmisiin kestää tunteja. Jos punkin saa poistettua vuorokauden sisällä tarttumisesta, borrelioosin riski vähenee merkittävästi.
Borrelioosin oireena on noin puolessa tapauksista punainen ja laajeneva ihottuma, mutta se voi olla myös oireeton tai muistuttaa tavallista flunssaa.
Riskiä ei kannata vähätellä, muttei myöskään suurennella.
Tutkija Henna Mäkelä, THL
Tautia hoidetaan antibiooteilla eikä siihen ole rokotetta.
Puutiaisaivotulehdus alkaa yleensä oireilla noin viikon kuluttua puremasta. Silloin ilmenee kuumeilua, pahaa oloa ja sairauden tunnetta, mikä kestää yleensä noin 4‒7 päivää. Valtaosa TBE-infektioista jää näihin flunssan kaltaisiin oireisiin.
20‒30 prosenttia sairastuneista kuitenkin saa varsinaisen aivotulehduksen. Se ilmaantuu noin viikkoa sen jälkeen, kun kuume on loppunut.
Taudin hoito on oireenmukaista ja aivotulehdus vaatii sairaalahoitoa.
Puutiaisaivokuumeeseen on olemassa rokote, jonka riskialueiden asukkaat saavat maksutta terveyskeskuksesta. Riskialueilla keskimäärin 1–2 prosenttia punkeista kantaa puutiaisaivotulehdusta.
Ohjeet
Ehkäise ja tarkasta
THL vinkkaa, miten punkkien tarttumista voi ehkäistä luonnossa liikkuessa ja miten oikeaoppinen punkkitarkastus tehdään retken jälkeen.
Muista nämä kun liikut luonnossa
Oikeanlainen pukeutuminen suojaa kaikilta punkkien välittämiltä taudeilta.
Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, punkki erottuu vaaleista vaatteista paremmin.
Laita housunlahkeet sukkien sisään.
Käytä korkeavartisia saappaita.
Käytä iholle levitettäviä hyönteiskarkotteita lisäsuojana paljaaksi jääville ihoalueille.
Näin teet punkkitarkastuksen
Tee punkkitarkastus kerran päivässä, kun olet liikkunut tai lapsesi on liikkunut luonnossa alueilla, joilla on punkkeja.
Tarkista iho kauttaaltaan ja kiinnitä erityistä huomiota kainaloihin, nivusiin ja polvitaipeisiin, napaan ja vyötärön alueeseen, päänahkaan ja hiuksiin sekä korviin ja korvantaustoihin.
Tarkista myös vaatteet niihin tarttuneiden punkkien varalta. Tarkista myös lemmikkien iho ja turkki, sillä ne voivat kuljettaa punkkeja sisätiloihin. Keskustele tarvittaessa eläinlääkärin kanssa lemmikin punkkien torjunnasta tarkemmin.
Jos löydät ihoon tarttuneen punkin, poista se välittömästi tarttumalla sitä mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja vetämällä se tasaisella liikkeellä poispäin ihosta. Pese ja desinfioi puremakohta ja merkitse päivä vielä kalenteriin, jotta se on tarvittaessa muistissa.
Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen
