Kolumni: Nouseeko maakuntavero kuntavaalien keskiöön?

Kuntavaaliohjelmia on tehty niin puolueissa kuin paikallisyhdistyksissä ympäri Suomen. Kuntavaalien keskustelua ovat kuitenkin hallinneet medioissa ihan muut kuin kuntalaisten asiat. Epäkohdat ovat ihan oikeutetusti nousseet pinnalle. Jos asioita salataan valtioneuvoston kansliassa tai tulkinnat ovat epäselviä, niin kyllä niihin tartutaan. Keskustelu pyörii niin kauan pääministerin etujen ympärillä, kun riittävä selvyys on saatu. Pääministerin itsekin kuuluttaman avoimuuden mukaisesti olisi viisainta avata kaikki seikat ja kuitit tapaukseen liittyen. Keskustelu ei pääty ennen sitä ja epäilys jää vellomaan.

Viimeisenä pintaan on noussut maakuntavero. Tämä yhdessä soteuudistuksen kanssa onkin kuntien tulevaisuuden kannalta kohtalonkysymys. Hallituspuolueiden kesken on hieman epäselvää, onko päätöstä verosta jo tehty vai ei. Muut hallituspuolueet liputtavat uuden verottajan puolesta, kun Keskusta haraa vastaan – ainakin toistaiseksi. Keskusta on kuitenkin jo aiemmin ollut veron kannattaja.

Parlamentaarinen työryhmä on jo tämän hallituskauden aikana selvittänyt maakuntaveroa. Lopputulos oli tyrmäävä. Edellytyksiä käyttöönotolle ei nähty. Vero olisi lopulta moninkertainen osissa Suomea, kun verrataan väkirikkaisiin etelän maakuntiin. Tarvittaisiin merkittäviä tulonsiirtoja, joka vesittäisi koko maakuntaveron idean rahoituksen kannustavana elementtinä.

Ajatuspaja Toivon maanantaina julkaisemassa selvityksessä jopa 61% vastaajista vastusti maakuntaveron käyttöönottoa. Kaikista puolueista vain Vihreiden kannattajista löytyy enemmän veron kannattajia kuin vastustajia.

Maakuntavero nostaisi väistämättä kokonaisveroastetta. Suomessa ja meillä Etelä-Pohjanmaalla on jo entuudestaan korkea veroaste. Suomi ei tarvitse lisää veroja eikä varsinkaan uusia verottavia tahoja. Pikemminkin työhön ja yrittäjyyteen kannustamiseksi työnverottamista tulisi laskea.

Toivon kovaa keskustelua kuntavaalien loppusuoralla maakuntaverosta. Olemme nyt niin periaatteellisen kysymyksen äärellä, ettei sitä voida ohittaa näissä vaaleissa. Äänestäjien pitää voida valita kannattavatko he puolueita, jotka ovat tuomassa Suomeen uuden verotuksen tason.

Jesse Luhtala (kok)

Pohjanmaan Kokoomuksen pj., kaupunginvaltuutettu

Kommentoi