Kontrolli petti pahasti nuorison juhlinnassa - nuoriso äityi väkivaltaiseksi, poliisilta vaadittiin epätavanomaisia keinoja

Seinäjokinen nuoriso intaantui juhlimaan kesäloman alkua raivokkaasti. Osa nuorista osoitti poikkeuksellista väkivaltaista käytöstä poliisia kohtaan.

Päättäjäisviikonloppu oli Pohjanmaan poliisilaitoksella vuoden kiireisin viikonloppu, tehtäviä kirjattiin perjantain ja sunnuntain välisenä aikana yhteensä 756 kpl. Tätä osattiin odottaa, sillä lämmin keli ja koronarajoitusten löystyminen houkuttelivat nuoret koolle.

– Koulujen päättäjäisjuhlinta työllisti poliisia koko poliisilaitoksen alueella. Erityisesti poliisi joutui puuttumaan nuorten käyttäytymiseen Seinäjoella Tanelinrannassa, kertoo Vesa Ojanperä Seinäjoen poliisista.

Tanelinrannassa satapäinen nuorisojoukko riehaantui jonkinlaisen leikkimielisen joukkotappelun seurauksena siten, että poliisia kohden heiteltiin täysinäisiä juomatölkkejä ja lasipulloja. Lisäksi osa nuorista yllytti sanallisesti muita nuoria käymään poliisia vastaan. Nuoret olivat nauttineet runsaasti alkoholia.

 – Tässä ei sikäli ollut mitään uutta tai yllättävää, että päättäjäisviikonloppu on poliisille aina kiireistä aikaa. Mutta se tapa, millä nuoret kollektiivisesti kävivät vastustamaan poliisia, on poikkeuksellista, toteaa Ojanperä.

Poliisi joutui käyttämään tilanteen rauhoittamiseksi kaasua ja otti viisi nuorta kiinni. Kahta nuorista epäillään myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

– Ilmiö on huolestuttava. On syytä muistaa, että poliisin vastustaminen kaikella tapaa on rikos, josta seuraa rangaistus. Myös yllyttäjä saattaa syyllistyä teollaan rikokseen samalla tavoin kuin varsinainen tekijäkin. Mahdollinen tuomio ja siitä tuleva merkintä saattaa joissain tapauksissa haitata esimerkiksi ammattiin hakeutumista, Ojanperä korostaa.

Vanhempien on hyvä muistaa, että nuorelle asetetut rajat luovat turvallisuutta ja niiden valvonta on parasta välittämistä.

Vesa Ojanperä

Syytteeseen Tanelinrannan tapahtumista mahdollisesti joutuvat 15-18-vuotiaat nuoret eivät ole nimenneet varsinaista motiivia toiminnalleen.

– Vaikuttaa siltä, että siinä on menty tilanteen viemänä, eikä toiminnan takana piile mitään suunnitelmallisuutta, sanoo Ojanperä.

Poliisi haluaa tapauksen yhteydessä muistuttaa vanhempien roolista asennekasvattajina.

– On tärkeää, että vanhemmat keskustelevat nuorten kanssa alkoholin käytöstä sekä poliisin roolista sekä valvojana mutta myös turvallisuuden ylläpitäjänä. Vanhempien on hyvä muistaa, että nuorelle asetetut rajat luovat turvallisuutta ja niiden valvonta on parasta välittämistä, Ojanperä sanoo.

Koronaepidemian aikana nuoret ovat työllistäneet poliisia erityisesti kotirauhan suojaukseen liittyvien tehtävien kautta.

– Naapureilta tulee ilmoituksia kovaäänisestä juhlinnasta. Nuoret ovat kokoontuneet hyvinkin isoissa porukoissa koteihin juhlimaan, kertoo Ojanperä.

Poliisi tulee kesän aikana jatkamaan nuorten päihteiden valvontaa, etenkin sellaisilla kokoontumispaikoilla, joissa tiedetään esiintyvän häiriökäyttäytymistä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat