Crocodilesien kotikenttä saa kauan odotetun katetun katsomon: ”Kelpaa jatkossa liigalle”

Katettu katsomo mahdollistaa Vaahteraliigan pelaamisen Crocodilesin kotikentällä.

Seinäjoen kaupunki tukee amerikkalaisen jalkapallon menestystä tarjoamalla toimivat puitteet harjoitteluun. Joupiskan tekonurmikenttä uusittiin 2018 ja nyt on tehty odotettu päätös katetun katsomon rakentamisesta. Menestys liigatasolla on nostanut esiin tarpeet kehittää toimintaa niin, että otteluolosuhteissa päästään Vaahteraliigan vaatimusten tasolle.

– Katsomohankkeen suunnittelu on aloitettu vuonna 1994. Hyvät asiat valmistuvat pikkuhiljaa, toteaa Seinäjoki Crocodilesin hallituksen puheenjohtaja Jari Jalava.

Hankkeen toteutusta venytti toteutusratkaisun harkinta. Alun perin visioissa oli rakentaa katsomo vaiheittain. Nyt päädyttiin rakentamaan se kerralla valmiiksi. Hanke on budjetoitu kaupungin liikuntatoimen investointipuolelle ja kustannusarvio on kaikkineen noin 500 000 euroa.

– Kokonaiskustannuksiltaan on edullisempaa rakentaa katsomo valmiiksi kerralla. Kilpailutus on tehty ja saaduista kahdesta tarjouksesta on valittu urakoitsija. Rakentaminen alkanee syyskuussa, kunhan saadaan valtuuston päätös, ja elementtirakenteinen katsomo valmistuu marras-joulukuussa, kertoo kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Katsomon rakentamisen lisäksi kentän valaistusta uusitaan ja vanhat avokatsomot siirretään sivummalle. Vesi- ja viemäröintilähdöt on rakennettu alueelle jo aiemmin, sosiaalitilojen tarvetta ennakoiden. Katsomon rakennustyöt pystytään toteuttamaan niin, että ne eivät häiritse harjoittelua.

– Tekonurmikenttä on Seinäjoen käytetyin liikuntakenttä ja luonnollisesti uusi katsomo palvelee myös muiden lajien, kuten jalkapallon ja hiihdon, kisajärjestelyitä. Alueen kehittäminen jatkuu edelleen, sanoo Aittoniemi.

Joupiskan alue on koko maan mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus.

– Enpä tiedä toista kaupunkiseutua, jossa kilometrin etäisyydellä keskustasta on näin kattava liikunta- ja urheilupalveluiden keskittymä. Siitä kiitokset kaupungin suuntaan, kehuu Jalava.

Liigapelien pelaamiseen ei riitä kenttämateriaalin laadukkuus, vaan televisioinnit vaativat sähköistykseltä ja verkkoyhteyksiltä paljon. Lisäksi selostajat täytyy saada sateensuojaan. Katsomo ja sen yhteyteen tulevaisuudessa kaavaillut sosiaalitilat nostavat Joupiskan kentän tason vaatimattomasta riittäväksi.

– Meillä on otteluissa keskimäärin 450 katsojaa. Se tarkoittaa, että kaikki eivät aina viidellesadalle mitoitettuun katsomoon mahdu, mutta tämä on erittäin hyvä alku. Alueella on laajennuspotentiaalia tuleville vuosille, summaa Jalava.

Liigatasolla ottelujen järjestämiselle on laadittu yksityiskohtaiset määräykset ja edellytykset. Crocodiles sai lajijärjestöltä poikkeusluvan järjestää liigaotteluita normaalin 1000 katsojaa vetävän katsomon sijaan puolta pienemmässä.

Crocodilesille Joupiska on toiminut kotipesänä ja harjoittelun keskuksena 30 vuotta. Pelit on sen sijaan oteltu viime vuodet Seinäjoen keskusurheilukentällä, koska se täyttää otteluolosuhdevaatimukset katsomoa myöden. Siellä joudutaan kuitenkin pelaamaan luonnon nurmella, harjoitusolosuhteista poiketen.

– Annetaan tasoitusta vieraille, kun itsekin pelataan ottelut muualla kuin kotikentällä, naurahtaa Jalava.

– Tämä kesä vielä mennään taivasalla, mutta ensi kaudella asiat ovat paremmin. Hienoa, että tämä aikaa vienyt hanke saadaan maaliin, Jalava jatkaa.