Pietarista tulleista koronatartunnoista suurin osa pääkaupunkiseudulla – yksi ravintola erottuu tartuntojen lähteenä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa kaikkia matkustajia, jotka ovat matkustaneet Pietarista Suomeen millä tahansa bussiyhtiöllä, hakeutumaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä.

EM-kisoissa olleet kisaturistit ovat tuoneet Pietarista jo yli kaksisataa koronavirustartuntaa. Selkeästi suurin osa niistä on todettu pääkaupunkiseudulla.

THL:n mukaan missä tahansa linja-autossa tai minibussissa on voinut matkan aikana altistua. Siksi Pietarista palanneiden tulee välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin henkilöihin ja hakeutua koronatestiin.

Tartuntojen takana arvellaan olevan Venäjällä leviävä koronaviruksen deltamuunnos.

Myös niiden henkilöiden, jotka ovat tai ovat olleet kontaktissa Pietarista Suomeen busseilla matkustaneiden matkailijoiden kanssa, tulee hakeutua koronavirustestiin matalalla kynnyksellä, ja aina jos oireita ilmenee.

Testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla. Koronavirustestit ovat testattavalle maksuttomia.

THL tiedotti jo viime torstaina eli 24. kesäkuuta, että osa suomalaisten matkailijoiden koronatartunnoista on jäljitetty pietarilaiseen Alpenhaus ravintolaan. Siellä vierailleita turisteja kehotetaan erityiseen varovaisuuteen.

Sulkutilan mahdollisuuttakaan ei ole suljettu pois. Näin toteaa THL:n johtaja Mika Salminen Ylen haastattelussa.

– Kaikki riippuu siitä, että saadaan nämä tartunnat pysähtymään siihen ensimmäiseen tapaukseen, jotta jatkotartuntoja ei tulisi. Tämä on paljon ihmisestä itsestään kiinni. Jokainen tapaus aiheuttaa riskin jatkotartunnoille ja siten epidemian kiihtymiselle, Salminen sanoo Ylelle.

Salminen pitää itse kaikkia, jotka ovat olleet linja-autossa koronavirustartunnan saaneen kanssa, automaattisesti altistuneina.

Viime tiistaina Vaalimaan raja-asemalta päästettiin Suomeen noin 800 henkilöä ilman koronatestausta tai terveystarkastusta, koska raja ruuhkautui pahoin jalkapallon EM-kisaturistien palatessa Suomeen.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle.