Kolumni: Työntekijä on nyt haluttu kaveri

antti knuuttila Laura Kaski

Me Etelä-Pohjanmaalla olemme omasta mielestämme kaikessa parhaita. Tilastollisesti olemme oikeasti Suomen parhaita pienessä työttömyysprosentissa. Olemme olleet jo pitkän aikaa ja toivottavasti olemme jatkossakin. Toukokuun työllisyyskatsauksessa työttömiä työnhakijoita Etelä-Pohjanmaalla oli 7.1% kun vastaava luku koko maassa on 11.4%.

On tietenkin mukava olla Suomen kärjessä, mutta lukujen takana ei ole pelkästään positiivisia tekijöitä. Etelä-Pohjanmaa on muuttotappiomaakunta, mikä pienentää työnhakijoiden määrää. Täältä siis lähtee enemmän ihmisiä pois, kuin muuttaa tilalle. Muuttoliikkeessä korostuvat nuoret ja nuoret aikuiset. Opiskelemaan lähdetään muualle ja harvemmin palataan takaisin. Myös työn perässä pois muuttaminen korostuu.

Tilanne on ikääntyvälle maakunnalle hankala monellakin tapaa, mutta konkreettisesti ongelmaan törmätään yrityksissä, joissa osaavan työvoiman saaminen tuntuu olevan vaikeaa ja jopa mahdotonta. Tilannetta helpottamaan palkataan väkeä ulkomailta, vaikka tunnetusti Etelä-Pohjanmaa ei ole ihan kärkipäässä positiivisessa suhtautumisessaan ulkomaalaisiin ihmisiin. Uutta asennetta kannattaakin opetella, jos mielimme jatkossa pysyä elivoimaisena maakuntana.

Koulutuspaikkojen lisääminen tai räätälöidyt täsmäkoulutukset eri alojen tarpeisiin voivat helpottaa työvoimapulaa, mutta eivät poista perusongelmaa. Etelä-Pohjanmaa ei ole tarpeeksi houkutteleva vaihtoehto nuorille opiskelijoille tai työntekijöille, jotka pohtivat asuinpaikkaansa. Nykyisin asuinpaikan valintaan ei vaikuta pelkästään avoin työpaikka. Myös ilmapiirin, harrastusmahdollisuuksien ja muiden palveluiden saatavuus painaa valinnassa.

Pörssiyhtiöiden johtajien ylisuuria palkkoja on perusteltu kilpailukyvyllä. Emme kuulemma saa parasta mahdollista osaamista, jos palkat ja siihen päälle optiot eivät ole kunnossa. Mikseihän samaa keinoa ole sovellettu tavallisiin työntekijöihin? Julkisessa keskustelussa työntekijöiltä vaaditaan aina joustoa ja syytetään kilpailukyvyn romuttamisesta. Osaltaan työvoimapula voisikin helpottua, jos työehtoihin ja palkkaukseen kiinnitetään todellista huomiota.

Antti Knuuttila

Kirjoittaja on Pohjanmaan Vasemmiston pj. ja uudelleen valittu kaunginvaltuutettu

Nöyrä kiitos kaikille äänestäjilleni!

Kommentoi