Kolumni Sinivalkoisin siivin futiskartalle

“Porukkaa on kuin Sepsin pelissä - vain yleisö puuttuu.” Ikuisesti Sepsin sinisen sydämen omaavana tuo lausahdus ehti pelivuosina tulla hyvinkin tutuksi. Käynnissä olevien EM-kisojen yleisörajoitukset Budapestin Puskas Arenaa lukuunottamatta ovat ohjanneet yleisön monimuotoisten kotikatsomoiden ääreen. Painettu media ylläpitää todella aktiivisesti kisahuumaa ja sosiaalinen media koukuttaa arvioimaan ja arvostelemaan. Tunnelmasta ei vaan pysty päästämään irti, sillä jalkapallo näkyy nyt kaikkialla.

Ja Huuhkajathan todisti poikasina ennakkoluulotonta lentotaitoaan! Historiallinen voitto dramaattisesta Tanska-ottelusta, Pohjanpalon kitkerä senttien paitsiomaali itänaapurimme verkkoon ja taisteltu tappio maailman tämän hetken ykköselle. Vielä upeampaa on ollut seurata miten katukuva on sinivalkoistunut kisojen edetessä. Ujosti takin alla pidellyt Pukki-paidat ennen Tanska-ottelua ovat vaihtuneet kymmenpäisiksi sinivalkokatsomoiksi ja “Oi Suomi on!” -kuoroiksi. Huuhkajien pelirohkeus on tarttunut myös meihin.

Nämä kisat ovat jälleen kerran alleviivanneet jalkapallon olevan paljon enemmän kuin 90 minuutin peli, jonka Saksa lopulta voittaa. Koko Eurooppa on osoittanut haasteellisen ajan jälkeen yhtenäisyyttä, jota kaikissa Euroopan maissa on tehty reilun vuoden kansallisesti. Tuskin kukaan onnistui katsomaan ilman kyyneleitä tai kylmiä väreitä Tanska-ottelua, jonka lopputulos realisoitui riemuksi vasta, kun Christian Eriksenin kerrottiin selviävän sydäninfarktistaan. Vihdoin me suomalaiset olemme saaneet jalkapallosta kisakelpoisen vientituotteen, jonka arvo näkyy meillä vielä kymmenienkin vuosien kuluttua. Elisabeth Rehn hyödynsi jalkapallotietämystään jo 90-luvulla, kun hän loi YK-suhteitaan Euroopassa. Tuolloin yksittäiset pelaajamme toimivat sanansaattajina, nyt olemme Euroopassa yhteisönä.

Taloudellisesti Suomen Palloliitto on saanut Euroopan jalkapalloliitolta yli 10 miljoonaa euroa. Niitä ei tulla sijoittamaan irtopartoihin ja peruukkeihin vaan suomalaisen jalkapalloilun kehitystyöhön pelaajien ansaittujen bonusten lisäksi. Tuo investointi mahdollistaa sen, että Huuhkajat tullaan näkemään myös jatkossa EM-kisoissa ja mahdollisesti jopa MM-näyttämöillä. Kun tuote on kunnossa, sijoitus tulevaisuuteen ei ole kulu vaan investointi.

Yksi sepsiläinen on muuten päässyt aistimaan kotiyleisönsä tunnelmaa niin happirakojen täyttämällä Seinäjoen keskuskentällä kuin loppuunmyydyllä, Puskas Arenaa edeltävällä, Ferenc Puskas -stadionilla. Hän oli tietenkin legenda itse, 1964 olympiaturnauksen kultamitalisti ja maalikuningas, Ferenc Bene.

Yritteliäs futisromantikko,

Juha Järvinen