Seinäjoen uimavedet saavat kehuja asiantuntijalta

Vesi on puhdasta eikä leviä ole vielä näkynyt Seinäjoen seudulla

Uimarantojen vedet Seinäjoen seudulla ovat hyvälaatuisia. Uusimmat näytteet on otettu juhannusviikolla 21. kesäkuuta. Sitä edellisen kerran uimaveden laatua mitattiin 15. kesäkuuta. Uimakauden alun tarkkailutulokset kertoivat, ettei uimaveden laadussa ole moittimista.

Uusimmat mittaustulokset päivitetään Seinäjoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon nettisivuille ja raportti uimaveden laadusta on nähtävissä uimarannoilla.

– Ainakin lämpöisiä ne vedet ovat. Kalliojärven uimapaikalla veden lämpötila oli 22,1 astetta ja kaikissa mittauspaikoissa kahdenkympin yläpuolella, näytteitä juhannuksen alla kerännyt Esa Rissa Seinäjoen kaupungin ympäristöterveydenhuollosta toteaa.

Seinäjoen seudulla on viisi niin sanottua EU-rantaa, Tanelinranta, Kyrkösjärvi, Kalajärvi, Sahanlammen uimaranta ja Isonkyrön Kalliojärvi, joiden veden laatua seurataan Euroopan ympäristökeskuksen käytäntöjen mukaisesti.

Ympäristöterveydenhuollon viranomaiset seuraavat eritysesti koli- ja kokkibakteerien määrää uimavedessä. Näiden bakteerien suuret pitoisuudet osoittavat uimaveden ulosteperäistä saastumista. Uimarannoilta havainnoidaan myös syanobakteerien eli sinilevien ja jätteiden esiintymistä.

Uimaveden ulosteperäinen saastuminen ja sinilevät voivat aiheuttaa haittaa uimareiden terveydelle, kuten vatsaoireita ja pahoinvointia. Sinilevät uimavedessä voivat aiheuttaa iho-oireita.

Jos koira tai ihminen kakkaa rantaveteen, voi seurata pahimmillaan rannan sulkeminen.

Juha Rissa

Sinilevät ovat Rissan mukaan myöhemmän kesän harmi.

– Sinilevää ei ole vielä. Levät tulevat myöhemmin, kun vedet lämpenevät. Niitä ei ole ollut hetkeen Seinäjoen seudun uimarannoilla.

Kesän ensimmäiset sinileväthavainnot on sen sijaan jo tehty muulla pohjalaismaakunnissa viikolla 25. Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu muun muassa Ähtärinjärvellä ja Lappajärvellä.

Eläinten käynnistä rannalla voi jäädä veteen ulosteperäisiä bakteereja.

Rissa muistuttaa, ettei koiraa tai minipossua ei saa tuoda uimarannalle.

– Jos koira tai ihminen kakkaa rantaveteen, voi seurata pahimmillaan rannan sulkeminen. Onneksi viime aikoina uimarannoilla ei ole juuri näkynyt koirien jälkiä.

Rissa kehottaa eläinten sijaan ottamaan uimarannalle mukaan iloisen ja sopuisan kesämielen. Hyvät käytöstavat sekä muiden uimarien ja auringonpalvojien ottamien huomioon auttavat säilyttämään kaikkien viihtyvyyden.

Tupakoitsijoiden on syytä pitää välimatkaa muihin, ettei savu häiritse sekä kerätä tumpit mukaansa. Hyvätapainen rannan käyttäjä ei jätä jälkeensä jätteitä, vaan jaksaa kantaa tyhjänä takaisin kaiken, mitä toi mukanaan.

Euroopan ympäristökeskuksen juuri julkaistusta uimavesiraportista selviää, että yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida. Suomen uimavesistä yli 95 prosenttia luokiteltiin laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi, mikä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019.

Tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään luokkaan kuului vain viisi rantaa, mikä on alle kaksi prosenttia uimarannoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat