”Yrityksille pitää olla puitteet kukoistaa” – Suomen Yrittäjien uusi elinkeinopomo nostaa kolme asiaa, jolla tämä on mahdollista

Näkökulma: Suomen Yrittäjien uusi elinkeinopoliittinen johtaja listaa kolme asiaa, jotka päätöksenteossa olisi syytä muistaa.

Yrittäjyys on asioiden tekemistä uudella tavalla ja ihmisten palvelemista. Se on kunnianhimoa ja halua tulla toimeen omillaan. Se on suuria tunteita, onnistumisia ja epäonnistumisia. Se on elämäntapa, jota on mukava puolustaa ja tukea.

Näin maalailee Harri Jaskari, jolle yrittäjyyden puolustamisesta ja tukemisesta tulee nyt myös palkkatyö.

Entinen Tampereen kaupunginvaltuutettu, Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustaja ja kokoomuksen puoluesihteeri aloittaa elokuun puolivälissä Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikasta vastaavana johtaja.

– Eduskunnan jälkeen kuluneet 2,5 vuotta ovat olleet hienoa ja opettavaista aikaa. Ehdin toimia useammassa yrityksessä eri rooleissa ja perustaa yhden start upin. Ne ovat olleet hyvä korkeakoulu tulevaan työhön, pohtii Jaskari.

Hallintotieteen lisensiaatti Jaskari, 57, listaa tulevista työtehtävistään kolme asiaa, jotka päätöksenteossa pitäisi yrittäjien näkökulmasta ottaa nykyistä paremmin huomioon.

1) Yrityksille pitää olla puitteet kukoistaa: ”Kaikessa päätöksenteossa pitää arvioida yrittäjävaikutukset aivan samalla tavalla kuin ympäristö- ja työllisyysvaikutukset. Liian usein jäädään makrotasolle eli ekonomistin ja yrittäjän todellisuuden pitää kohdata. Päätöksiä tehtäessä on mietittävä myös yrittäjän näkökulmasta, uskaltaako tämä työllistää tai investoida päätöksen jälkeen.”

Yrityksen on vaikea toimia alueella, josta tuotteita ei saada eteenpäin, eikä koulutettua työvoimaa löydy

2) Yhteiskunnan infran on palveltava myös yrittämistä: ”Saavutettavuudesta ja koulutuksesta on huolehdittava. Yrityksen on vaikea toimia alueella, josta tuotteita ei saada eteenpäin, eikä koulutettua työvoimaa löydy. Lisäksi kaavoitus- ja lupapalveluihin tarvitaan avointa vuorovaikutusta. Yrittäjän pitäisi tietää edes se, kuinka kauan jonkin asian käsittely kestää ja onko asia ylipäätään mahdollinen.”

3) Yrityspalvelut on laitettava aidosti kuntoon: ”Esimerkiksi lainsäädännöstä 70 prosenttia tulee tällä hetkellä EU:sta. Tästä on osattava kertoa yrittäjille selkokielisesti. Myös EU:n tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista pitäisi saada paremmin tietoa. Tarvitaan aito yhden luukun -malli, jossa taustalla on laaja yhteistyö ja riittävä asiantuntemus.”