THL tutki: Toinen koronarokoteannos välttämätön ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville – antaa riittävää suojaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta selviää, että toinen koronarokoteannos on välttämätön, jotta ikääntyneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat saavat riittävän suojan koronavirustautia vastaan.

Yhden annoksen antama suoja on jo merkittävä, mutta se ei aina estä tartuntaa eikä joissain tapauksissa myöskään sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia.

Tutkimus toteutettiin suomalaisten terveydenhuollon rekisterien avulla, ja siinä selvitettiin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen synnyttämää suojatehoa koronavirusinfektiota ja sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia vastaan.

Tutkimuksen tulokset ovat alustavia.

Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho oli ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen koronavirustartuntaa vastaan keskimäärin 45 prosenttia, eli noin 45 sadasta koronavirusinfektiosta estyi ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan teho oli 63 prosenttia.

Riskiryhmiin kuuluvilla tulokset olivat 40 prosenttia tartuntaa vastaan ja 82 prosenttia sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan.

Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho nousi toisen annoksen jälkeen 75 prosenttiin tartuntaa vastaan ja 93 prosenttiin sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan.

Riskiryhmillä vastaavat luvut olivat 77 ja 90 prosenttia.

THL jatkaa koronarokotteiden suojatehon seurantaa rokotusten edetessä, jolloin myös adenovirusvektorirokotteiden tehoa voidaan arvioida laajemmin.

Koronarokotteiden tehoa seurataan myös nuoremmissa ikäryhmissä sitä mukaa, kun rokotukset etenevät.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat