Seinäjokeen voi tutustua kaupunkipyörällä

Seinäjoen pyöräilyn edistämisohjelman ja kaupunkilaisten toiveiden toteuttamiseksi kaupunki tarjoaa keskustassa käyttöön vuokrapyöriä.

Johanna Koskiahde

Seinäjoen kaupungilla on nyt toista vuotta käytössä kaupunkipyöräjärjestelmä yhteistyössä tamperelaisen Easybike-yrityksen kanssa. Pyörät ovat käytössä vuoden loppuun saakka.

– Käytössä on 40 kaupunkipyörää, jotka sijoittuvat 14 kaupunkipyöräasemalle, eri puolille kaupunkia. Kaupunkipyörien käyttö on maksullista, ja niiden vuokraaminen tapahtuu Easybike-puhelinsovelluksen kautta, kertoo korkeakouluharjoittelija Pauliina Järvinen Seinäjoen kaupungilta.

Kaupungin rooli on tarjota toiminnalle alusta ja pyörätelineet. Toiminnan kustannuksista sekä pyörien huollosta, puhelinsovelluksen toiminnasta ja pyörien siirtämisestä asemien välillä vastaa Easybike, jolle palaute ja ilmoitukset ongelmista on hyvä osoittaa.

– Meidän tietoomme on tullut lähinnä ilmoituksia vääriin paikkoihin jätetyistä pyöristä ja satunnaisista tietoteknisistä ongelmista sovelluksen osalta. Muutoin järjestelmä kaikkineen on toiminut hyvin ja käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä, sanoo Järvinen.

Viime kaudella pyöriä käytettiin reilu 2800 kertaa, ja käyttäjien enemmistö oli alle 30-vuotiaita. Positiivisen palautteen myötä sopimus uusittiin tälle vuodelle. Jatkoa harkitaan vuosi kerrallaan.

– Pyöräilyn suosio on kaikkineen selvässä nosteessa, sekä kaupunki- että maastopyöräilyn osalta. Tämä näkyy juuri toteutetun pyöräilykyselynkin vastauksissa, selvittää Järvinen.

Järjestelmä kaikkineen on toiminut hyvin ja käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä.

Pauliina Järvinen

Katujen varressa nojailevat pyörät ovat herättäneet kaupunkilaisissa huolta, mutta niistä ei tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta. Pyörissä on paikantimet, joiden ansiosta kaupunkipyörien sijainti on Easybiken tiedossa. Pyöriä palautetaan asemille säännöllisin väliajoin.

– Meille on jonkin verran tullut ilmoituksia lojumaan jääneistä pyöristä. Valtaosin ihmiset kuitenkin palauttavat pyörän asianmukaisesti asemalle, kiittelee Järvinen.

Pyörät ovat kolmivaihteisia ja kooltaan 26 tuumaa. Lasten kokoja ei ole tarjolla. Myöskään kypäriä ei vuokrata, se täytyy olla omasta takaa mukana.

Suosituimmat parkit ovat Keskustori, Kampusraitti sekä Matkakeskus ja suosituimmat pyöräreitit mukailevat keskustan pääkatuja. Seinäjoki sopii Järvisen mukaan pyöräilykaupungiksi mainiosti.

– Lyhyiden etäisyyksien päässä on paljon nähtävää, eivätkä mäet ole rasitteena. Lisäksi väylät ovat kyselypalautteenkin mukaan kaupungissa hyvässä kunnossa. Edellytykset kehittää pyöräilyliikennettä ja pyöräilykulttuuria ovat varsin hyvät, toteaa Järvinen.

Kaupunkipyörien käyttöön tarvittavaan puhelinsovellukseen tunnistaudutaan käyttöönoton yhteydessä. Ajon kestoksi on valittavissa 30 minuuttia, päivälippu tai pidempi kausilippu. Käyttö on sujuvaa ja helppoa.

– Pyörä otetaan käyttöön ja palautetaan jollekin merkityistä pyöräasemista. Pyöräpysäkit ja vapaat pyörät löytyvät sovelluksen kartalta, kaupunkipyöräasemien yhteydessä olevasta kyltistä tai kaupungin karttapalvelusta, opastaa Järvinen.

Pyörä otetaan käyttöön skannaamalla pyörään kiinnitetyn QR-koodin tiedot, jonka jälkeen pyörän lukko avautuu automaattisesti.

– Kun pyörä palautetaan asemalle, on lukko suljettava manuaalisesti. Samalla on syytä tarkistaa, että sovelluksen mukaan matka on päättynyt, neuvoo Järvinen.

Kommentoi