Veneskosken louhoksen uimapaikalla tuhotöitä, pahimmillaan johtaa uimarannan sulkemiseen

Veneskosken louhoksen uimapaikalla on sunnuntaita vasten yöllä tehty ikäviä tuhotöitä. Silminnäkijöiden mukaan nuorisoa oli kokoontunut viettämään kesäyötä uimarannalle, ja lopputuloksena rannalla ollut roska-astia oli viety kallion päälle ja pudotettu veteen. Samoin puinen penkki.

– Todella ikävä tilanne, sillä roskiksessa oli vaippoja ja muuta vastaavaa roskaa, joista uimaveteen on päässyt suolistobakteereja. Pahimmillaan tällainen roskaaminen johtaa uimarannan sulkemiseen, huomauttaa Veneskoski-Viitala seuran puheenjohtaja Anu Yli-Renko.

Kaupungin terveystarkastaja on käynyt paikan päällä ottamassa vedestä näytteet. Tulokset saatiin tiistaina iltapäivällä.

– Louhoksen uimavesi on edelleen uimakelpoista. Meillä näytteistä tutkitaan ulosteperäiset bakteerit, enterokokit ja e-kolibakteeri. Niiden osalta vesi on nyt puhdasta. Tällainen ilkivalta on tietenkin hyvin valitettavaa, vaikka vaikutus jäisikin esteettiseen haittaan, toteaa terveystarkastaja Jarno Perttula Seinäjoen kaupungilta.

Kaupungille tulee harvakseltaan ilmoituksia vastaavista, ilkivallasta johtuvista uimavesien likaamisista. Kun vesimassa on iso ja virtausta on jonkin verran, se helpottaa tilannetta.

– Onneksi näitä ei usein vastaan tule. On hyvä, että kuntalaiset ottavat matalalla kynnyksellä yhteyttä ja ilmoittavat epäilyistään. Ei haittaa, vaikka välillä käydään toteamassa vaikkapa leväepäily siitepölyksi, sanoo Perttula.

Seinäjoen uimavedet ovat tällä hetkellä kaikkineen hyvässä kunnossa.

– Kaikki viimeaikaiset näytteet ovat olleet puhtaita. Helteiset lämpötilat lisäävät yleisesti ottaen mikrobien kasvua, mutta tilanne on tällä hetkellä hyvä, sanoo Perttula.

Veneskosken louhos on kaupungin yleinen uimaranta, mutta työt sen ylläpitämisessä ja kunnostamisessa tekee kyläseura.

– Joka vuodelle riittää kunnostettavaa ja remontoitavaa. Kökkäporukka ahkeroi, jotta saamme kaikki nauttia hienosta ympäristöstä ja puitteista. Totta kai tuntuu kurjalta, että kohtaamme tällaista toimintaa, joka työllistää turhaa ja aiheuttaa harmia sekä kustannuksia, sanoo Yli-Renko.

Yli-Renko toivoo, että nuorten kanssa pysähdyttäisiin pohtimaan tällaisten tempausten seuraamuksia.

– Tuskin nuoret ovat ymmärtäneet, että tilanne voi johtaa veden likaantumiseen niin, että ranta on pistettävä loppukesäksi kiinni. Puhumattakaan siitä, että pienet lapset ovat niitä, jotka likaantuneelle vedelle altistuvat ja sairastuvat, Yli-Renko muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat