Kolumni | Takaisin harrastusten pariin

Lähes puolitoista vuotta jatkunut poikkeusaika Suomessa on muuttanut arkea monella tapaa. Jos jotain hyvää on tästä jäänyt käteen, niin negatiiviset asiat ovat kuitenkin enemmistössä. Eräs tällainen on nuorten harrastamisen määrän merkittävä tippuminen. Eräät urheiluseurat Suomessa ovat kertoneet viidenneksen ja hurjimmillaan jopa lähes kolmanneksen pudotuksesta harrastajamäärissä.

Liikunta harrastusten jäätyä tauolle ja kotiajan lisäännyttyä, on harrastukset herkästi vaihtuneet älylaitteisiin ja vetäytymiseen kotioloihin jopa ilman sosiaalista kanssakäymistä. Pahimmillaan tilanne oli päällä, kun jopa koulut oli määrätty etäopetukseen. Valtioneuvoston kanslian lapsistrategian koronatyöryhmän raportti vahvistaa, että pitkä poissaolo koulusta, päiväkodista ja harrastuksista vaikuttaa erityisesti heikommassa asemassa oleviin lapsiin sekä lapsiin, jotka tarvitsevat useampia palveluja ja erityistä tukea.

Lasten ja nuorten liikunnasta on jo pitkään kannettu huolta. Nykypäivänä harrastetaan ja liikutaan vähemmän. Kotiin jämähtäminen voi johtaa pahimmillaan syrjäytymiseen, terveysongelmiin ja vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

Jos jostain syystä tarvitsisimme uusia rajoituksia, niin lasten ja nuorten arkeen puuttuminen tulisi pitää keinovalikoimassa viimeisenä. Urheiluseurat ovat jo aiemmin osoittaneet kykenevänsä vastuulliseen toimintaan ja järjestämään harjoituksia terveysturvallisesti haastavissakin olosuhteissa. Toivottavasti tätä puntarointia emme enää tarvitse.

Vaikkemme näkisi enää uusia rajoituksia, niin jälkien korjaaminen tulee olemaan haastavaa. Seinäjoella on onneksi panostettu jo pitkään kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Ilahduttavasti mukaan on saatu myös uusia toimijoita yksityiseltä sektorilta, joka täydentää oivallisesti kaupungin tarjoamaa.

Nyt piakkoin aloittavilta uusilta kuntapäättäjiltä toivon viisautta panostaa jatkossakin hyviin liikuntapaikkoihin, kulttuurin tarjontaan ja seurojen toimintaedellytysten turvaamiseen. Nyt jos koska tarvitaan panostuksia vapaa-ajan palveluihin. Vain hyvillä palveluilla ja laajalla tarjoamalla voimme saada yhä useamman nuoren mukaan liikkumaan ja harrastamaan.

Jesse Luhtala (Kok),

Kirjoittaja on hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja ja Seinäjoen kaupunginvaltuutettu