Verenluovuttajia tarvitaan tänäänkin - tartu tilaisuuteen olla pelastaja

Verenluovuttajia tarvitaan lisää. Veripalvelu Seinäjoki tekee töitä päivittäin tavoitteen täyttämiseksi.

Korona ja lämmin kesä ovat tuoneet haasteita veripalvelun toimintaan. Tällä hetkellä luovuttajien liikkumiseen vaikuttavat myös kesälomat. Luovuttajia tarvitaan lisää.

– Seinäjoella me joudumme tällä hetkellä päivittäin tekemään melkoisesti töitä, että saamme lomailevat ihmiset tulemaan uimarannan sijaan verenluovutukseen, toteaa Anu Keisala Seinäjoen veripalvelusta.

Veren trombosyytit eli verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää. Veripalvelun verivarastotilanne tarkistetaan päivittäin ja tilanteen mukaan kutsutaan luovuttajia paikalle. Seinäjoen veripalvelun päivittäinen tavoite on 44 verenluovutusta päivässä.

– Koska syystä tai toisesta aivan jokainen ei sovellu sillä hetkellä luovuttajaksi, tavoite edellyttää meillä noin 50 kävijää päivässä, summaa Keisala.

Eniten tarvetta on veriryhmän O- verestä, sillä se soveltuu kaikille tarvitsijoille.

– Hätävereksikin kutsuttua O- verta tarvitaan aina. Sen lisäksi A+ veriryhmään kuuluvia luovuttajia tarvitaan paljon, sillä suomalaisista suurin osa kuuluu tähän veriryhmään, kertoo Keisala.

Vakioluovuttajien varassa toiminta pääosin on. Toivon, että yhä useampi lähtisi rohkeasti kokeilemaan. Toimenpide on nopea ja kivuton.

Anu Keisala

Etelä-Pohjanmaalla veripalvelun toimipiste Seinäjoella on avoin tiistaisin ja keskiviikkoisin jokaiselle itsensä terveeksi tuntevalle täysi-ikäiselle.

– Muut viikonpäivät henkilöstömme kiertää vanhan Vaasan läänin laajuisella alueella verenluovutustilaisuuksia järjestäen. Usein järjestämme tilaisuudet nuorisoseuroilla tai seurakuntataloilla, Keisala kertoo.

Verenluovuttajaksi pääsee varaamalla ajan netin kautta. Luovutukseen kuluu aikaa alle puoli tuntia, esikertalaisen on hyvä varata aikaa hieman enemmän.

– Me rekisteröimme jokaisen luovuttajan järjestelmäämme ja luvan antaneille lähetetään kutsu luovutukseen, vallitsevan tarpeen mukaan, Keisala kertoo.

Verta voi luovuttaa mies noin kahden kuukauden välein, nainen kolmen kuukauden välein.

– Vakioluovuttajien varassa toiminta pääosin on. Toivon, että yhä useampi lähtisi rohkeasti kokeilemaan. Toimenpide on nopea ja kivuton, sanoo Keisala.

Luovuttajan tulee olla terve täysi-ikäinen henkilö. Hemoglobiinitaso tulee olla riittävällä tasolla, naisilla vähintään 125g ja miehillä 135g/l, se tarkistetaan veripalvelun toimesta ennen luovutusta.

– Suurin osa lääkkeistä on sellaisia, että ne eivät estä luovutusta. Sairaana, edes flunssaisena, ei kuitenkaan voi tulla verta luovuttamaan, Keisala korostaa.

Jotta kynnys verenluovuttajaksi lähtemiseen madaltuisi, veripalvelu on kehittänyt VeriRyhmä-toimintaa. Sen puitteissa voi kaverin kanssa tai porukassa käydä luovuttamassa verta.

– Meillä käy useita työporukoita tai ystäväporukoita, jotka ovat perustaneet oman VeiRyhmän. Kun tällaisen ryhmän jäsenet ovat luovuttaneet tietyn määrän verta, heitä muistetaan kunniakirjoin ja kiitoksin, kertoo Keisala.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat