Suomenhevosten ravikuninkaalliset kruunataan viikonloppuna Seinäjoella

Ravikansan ja suuren yleisön kokoava suurtapahtuma järjestetään toista vuotta peräkkäin Seinäjoella. Yleisön toivotaan löytävän tiensä tapahtumaan, vaikka korona on muuttanut paljon.

Seinäjoen kesän suurin tapahtuma on Kuninkuusravit, jotka Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto saa kunnian järjestää jo yhdeksättä kertaa vuodesta 1924 järjestetyn tapahtuman historian aikana.

– Onneksi saimme kilpailut toistamiseen, sillä vaikka viime vuoden kilpailun jäljiltä talous saatiin nollatulokseen, suurkisoja varten jo vuonna 2019 tehdyt investoinnit varikkoalueen ja katsomorakennuksen uudistamisen osalta olisivat jääneet järjestäjän tappioksi, toteaa toiminnanjohtaja Jyri Saranpää Seinäjoen Ravikeskuksesta.

Korona on aiheuttanut monia mutkia tapahtumajärjestelyissä. Se tuo lisäkustannuksia terveysturvallisuuden varmistamisen edellytysten takia, mutta ennen muuta se tuo suurta epävarmuutta ja vaikeutta tapahtuman suunnitteluun.

– Lähdimme tämän vuoden kisoja tekemään kolmen toteutusvaihtoehdon kanssa, varautuen epidemiatilanteen mahdollisiin käänteisiin. Loppuun saakka joudumme jännittämään, miten yleisö reagoi. Toivon, että ihmiset uskaltavat lähteä tapahtumaan, sillä meillä on todella panostettu turvallisuuskysymyksiin. Siitä osoituksena meille on myönnetty Turvalliset tapahtumat-hankkeen Check-merkki. Ulkoilmatapahtumana riskit ovat myös pienemmät, korostaa Saranpää.

Ravikansa on koronan myötä yhä voimakkaammin siirtynyt seuraamaan lajiaan ruutujen äärelle. Tavallisena ravipäivänä yleisöä on Seinäjoella nelisen sataa.

– Kiinnostus raviurheiluun on pysynyt, mutta se on muuttanut internetin myötä muotoaan. Nyt voi seurata kellon ympäri raveja eri puolilta maailmaa ja osallistua pelaten, se on tätä päivää, Saranpää sanoo.

Onhan tämä valtava ponnistus meiltä kaikilta. Toivomme, että yleisö viihtyy ja saamme hienon, arvoisensa tapahtuman viikonloppuna.

Jyri Saranpää

Ravien kävijämäärät ovat viime vuosina pudonneet, mutta Kuninkuusraveista sen sijaan on kasvanut koko kansan monipuolinen massatapahtuma, joka houkuttelee yli 50 000 henkeä paikalle. Jollei koronaa olisi.

– Tapahtuma on rakennettu vetämään 50 tuhatta ihmistä, mutta siihen tuskin päästää. Näin ollen tilaa on ja ravintolapisteitä sekä muita palvelupisteitä on ympäri aluetta, eli tänne on turvallista tulla, Saranpää korostaa.

Käytännön järjestelyistä vieraiden on syytä huomioida, että parkkialueet ovat kaikkineen etäparkkeja. Osa paikoitusalueista on kävelymatkan päässä, osa etäämmällä.

– Esimerkiksi Joupin Sedun pihasta on bussikuljetus raviradalle. Pyydämme, että yleisö varautuu varaamalla riittävästi aikaa ja malttia matkaan. Erityisesti toivomme, että paikoitusohjeita noudatetaan, korostaa Saranpää.

Suomenhevonen, kansallisrotumme, on tapahtuman keskiössä ja sen kunniaksi tapahtuma järjestetään. Suomenhevosen ja raviurheilun juhlan ohella Kuninkuusraveista on kehittynyt festivaalitapahtuma, jossa oheisohjelmaa on itse kilpailun lisäksi eri-ikäisille vieraille. Talon väen ja talkooväen lisäksi järjestelyissä tarvitaan tapahtuma-alan ammattilaisia. Koska Kuninkuusravit myönnetään raviradalle harvakseltaan, noin 15 vuoden välein, toimijat ja käytännöt ehtivät muuttua järjestelyvastuiden välissä, jolloin rutiinia suurtapahtuman tekemiseen ei ole.

– Tämän mittakaavan tapahtumajärjestämisessä on jo melkeinpä oltava ammattilainen mukana. Kyse on niin laajasta kokonaisuudesta, jossa on tunnettava lukuisia yksityiskohtia tapahtumatuottamisesta. Meillä Timo Ristimäki on toiminut tässä tehtävässä. Tapahtumaan kuuluu yhteistyökumppanin kanssa viikonlopun kahtena iltana Seinäjoen keskustassa järjestettävä musiikkitapahtuma, Saranpää kertoo.

Suurtapahtumalla on iso merkitys myös paikallisille harrasteseuroille, sillä se tarjoaa varainkeruumahdollisuuden talkootyön muodossa. Telttojen kasaus, liikenteenohjaus, järjestyksenvalvonta ja ravintolat tarvitsevat noin kolmesataa käsiparia töihin tapahtuman eri vaiheissa.

– Meillä on tehty tapahtuman parissa tuhansia tunteja talkootöitä, jo muutaman vuoden ajan. Onhan tämä valtava ponnistus meiltä kaikilta. Toivomme, että yleisö viihtyy ja saamme hienon, arvoisensa tapahtuman viikonloppuna, Saranpää toteaa.

Kuninkuusraveissa hyvä eteläpohjalaisedustus

Kuninkuusravien kilpailijoiden joukkoon on hyväksytty kaksi eteläpohjalaista suomenhevosoria, Joriini ja Enon Vilppi, sekä kolme eteläpohjalaista suomenhevostammaa, Lakan Leija, Liinan Liekki ja Taksvenla.

Kilpailun päätoimikunta valitsee hevoset Suomen Hippoksen suurkilpailukarsintaperiaatteiden mukaisesti. Hevoset laitetaan järjestykseen kilpailuvuoden ja edellisen vuoden voittosumman mukaan, sekä hevosten saavuttamien ennätysten mukaan kilpailuajankohtaa edeltävän vuoden ajalta. Mukaan lasketaan myös edellisen vuoden Kuninkuusravit. Lisäksi vertaillaan hevosten keskinäisiä kilpailuja kilpailuajankohdasta vuosi taaksepäin sekä hevosen sopivuutta sarjaan ja nykykuntoa.

– Kilpailuun saa osallistua enintään 15-vuotias hevonen. Keskimäärin uransa huipulla olevat suomenhevoset ovat kymmenvuotiaita. Tällaisessa vaativassa kisassa pärjääminen vaatii sekä hevoselta että ohjastajalta kokemusta ja rutiinia, sanoo Saranpää.

Ohjastajan tehtävä ei suinkaan ole vain pidellä ohjista, vaan kyse on ammattitaitoa ja ennen muuta hevosenlukutaitoa vaativasta työstä.

– On tunnettava oma hevonen, mutta on tunnettava myös vastapelureiden vahvuudet ja heikkoudet, jotta pystyy ohjastamaan oman hevosen sille sopivimmalla taktiikalla osakilpailu kerrallaan, hyvään kokonaistulokseen tähdäten, selvittää Saranpää.

Pohjanmaan toivona Joriini

Kolmatta kertaa Kuninkuusravien osanottajaksi valittu 12-vuotias suomenhevosori Joriini on lähdössä haastamaan ennakkosuosikit vahvassa kunnossa.

– Hyvillä mielin lähdemme kilpailuun. Joriini on tasainen suorittaja, jolla ei heikkouksia ole, kertoo valmentaja ja ohjastaja Hannu Hietanen.

Joriini valmistautuu arvokisaan Laihialla normaalissa arjessaan, laitumella käyskennellen ja kotitallilla harjoitellen. Hietasen tallilla se on asunut valmennettavana jo useita vuosia, oriin omistaa Talli Korkiavuori. Vaikka Joriinilla ei valmentajan silmissä varsinaisia heikkouksia ole, sen lähtönopeus saisi olla kovempi.

– Oletan, että takarivissä tulee olemaan meidän lähtöpaikkamme. Se ei ole ihanteellinen paikka Joriinin kaltaiselle hitaammalle lähtijälle, vaan tietää haasteita. Vaarana on, että jäädään takariviin pussiin, pohtii Hietanen.

Joriini on kiltti ja helposti hoidettava ori.

– Se on hyvin rauhallinen ja järkevä hevonen niin kotona kuin varikkoalueellakin ollessamme. Syttyy sitten, kun siirrytään esittelyyn radalle. Joriini tekee aina sen minkä pystyy, luotettavasti, kehuu valmentaja suojattiaan.

Kuninkuuskisaan Hietanen lähtee suunnitelmallisesti kokonaissuoritusta miettien.

– Kuninkuusraveihin osallistuminen on kunniatehtävä, jonka olen saanut puolen tusinaa kertaa ottaa vastaa. Sen arvokkuus tekee kilpailusta erityisen. Kuninkuusravit eroaa muista suurkisoista myös siinä, että kokonaistulos on pidettävä mielessä koko ajan. Totta kai lähdetään voittamaan jokaista osakilpailua, mutta samalla tulee arvioida taktiikka kokonaiskisaa silmälläpitäen, korostaa Hietanen.

Ravintolavaraus 10-50 tuhannelle

Kuninkuusraveista on kasvanut kansanjuhla, jossa järjestäjän on valmistauduttava enimmillään vastaanottamaan 50 000 hengen yleisö. Edellisten viikkojen ravitapahtumat antavat osviittaa, että tällaista väkimäärää ei tulla Seinäjoella näkemään. Yleisömäärä on arvoitus, ollaan uudessa tilanteessa koronan takia ja ennakointi on vaikeaa.

– On ollut hyvin haastavaa rakentaa tapahtumaa koronan aiheuttamassa tilanteessa, jossa ruokapalveluiden osalta on mahdoton tietää, varaammeko niitä 10:lle vai 50:lle tuhannelle. Tämä koskee etenkin tuoretuotteita. Toisaalta pyrin siihen, että voimme palvella asiakkaita monipuolisesti eivätkä tuotteet loppuisi kesken, toisaalta ajatus mittavasta ruokahävikistä on huolestuttava, summaa Seinäjoen ravikeskuksen ravintola- ja keittiöpäällikkö Riikka Seppänen.

Kuninkuusravien järjestelyissä työskentelee viikonlopun aikana noin 300 henkilöä, osa palkallisena, osa talkoillen yhdistysten hyväksi. Näistä kolmannes ahertaa ravikansan ruokahuollon parissa.

– Ison osan kahvi- ja grillitarjoiluista pyörittävät maa- ja kotitalousnaiset. Lisäksi paikallisten raviseurojen väkeä on mukana ravintolatoiminnassa, kertoo Seppänen.

Tapahtuman ruokahuolto on järjestetty vahvasti vastuullisuuden ja terveysturvallisuuden näkökulmia painottaen.

– Meillä on kantavana ajatuksena ravikeskuksen toiminnassa ollut jo pitkään kotimaisten, lähellä tuotettujen raaka-aineiden ja tuotteiden käyttö. Se korostuu myös näissä arvokisoissa. Toinen jatkossa näkyvä vastuullisuutta korostava muutos on muovisista kertakäyttöastioista luopuminen ja siirtyminen ekologisiin materiaaleihin, kertoo Seppänen.

Terveysturvallisuus korostuu kaikessa tapahtuman toteutuksessa. Tapahtuma onkin saanut opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman Terveelliset tapahtumat-hankkeen Check!-merkin.

– Koronarajoituksia ei ole maakunnassa voimassa, mutta me olemme suunnitelleet toiminnot vahvasti terveysturvallisuusnäkökohdista. Siihen kuuluu paitsi hyvä hygienia, myös yleisön ohjaaminen alueille toimintojen, kuten ravintolapalveluiden ja wc-tilojen, sijoittamisilla niin, että tarve liikkua ympäri tapahtuma-aluetta vähenee ja samalla kontaktit ihmisten välillä, Seppänen selvittää.

Tapahtumajärjestäjät tekevät osansa huolehtimalla desinfiointipisteitä, kylteistä ja kehotuksista, ihmisten itse on osattava ottaa vastuu omasta toiminnasta.

– Tapahtumaan on turvallista tulla. Tilat on mitoitettu niin, että odotettavissa olevan yleisömäärän läsnä ollessa täällä on väljää, ja kyseessähään on ulkoilmatapahtuma, korostaa Seppänen.

Vaikka odotusten ja toiveiden vastaisesti korona vaikuttaa edelleen suuresti tapahtumiin, järjestäjät ovat hyvillä mielin tapahtuman aattona.

– Odottavissa tunnelmissa valmistaudumme viikonloppuun. Onneksi säätkin lupailevat hyvää meille, hevosille ja yleisölle, Seppänen iloitsee.

RATAMESTARI ON PALJON VARTIJA

Kuninkuusraveissa kaiken keskiössä ovat hevoset. Niiden suoritusten turvallisuuden ja onnistumisen varmistamisessa korostuu ennen muuta radan kunto. Siitä vastuun kantaa raviradan ratamestari. Pitkän kokemuksen myötä Seppo Korkonen tietää, millä keinoilla rata saadaan huippukuntoon arvokilpailua varten.

– Radan tulee olla riittävän kova mutta samaan aikaan kyllin pehmeä. Joustavuus tehdään kastelemalla rata niin, että kosteus yltää syvälle rakenteisiin ja kuohkeuttaa hiekan tuoden siihen tarvittavan elastisuuden. Pintakastelu pölyn sitomiseksi on äkkiä tehty, mutta syväkastelu vaatii työtä. Kun ei taivaalta taideta nyt apuja saada, luvassa on muutaman yön vievä veden ajo joesta radalle, toteaa Seppo Korkonen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat