Uutissuomalainen: Kuntavaaleja koskevien kanteluiden määrä moninkertaistui – vireillä myös tukku valituksia hallinto-oikeuksissa

Kunnallisvaalit järjestettiin koronan vuoksi vasta kesäkuussa. Konsta Tourunen

Kesäkuun kuntavaaleista on tehty Uutissuomalaisen mukaan huomattavasti enemmän kanteluita ylimmille laillisuusvalvojille kuin edellistä kuntavaaleista 2017. Kanteluita on kertynyt yhteensä 52. Neljä vuotta sitten vastaava määrä oli 11. Oikeusasiamies on kirjannut nyt 33 ja oikeuskansleri 19 kantelua.

Oikeusasiamiehen listauksen mukaan oikeusasiamiehelle on tehty kuusi kantelua esimerkiksi siitä, että kuntavaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle pahentuneen koronatilanteen takia. Kymmenkunta kantelua liittyy äänestyspaikkojen järjestelyihin, olosuhteisiin, esteellisyyskysymyksiin ja vaalivirkailijoihin. Yksittäisiä kanteluaiheita on liuta.

Uutissuomalaisen keräämistä tiedosta selviää lisäksi , että hallinto-oikeuksiin on tehty kuntavaaleista 14 valitusta. Eniten valituksia on tehty ehdokkaan vaalikelpoisuudesta (5) sekä ääntenlaskennasta ja hylätyistä äänistä (5).

Kommentoi