Kolumni | Ei mitään (sopivaa) päällepantavaa

Naisten pukeutuminen on ollut yleinen huolenaihe jo ties kuinka kauan. Asiasta muistutti taas kohu Norjan naisten rantakäsipallojoukkueesta, joka kieltäytyi osallistumasta lajinsa kilpailuihin sääntöjen vaatimiin pöksyihin pukeutuneena.

Jos missasit kohun, tästä on kyse: rantakäsipallon sääntöjen mukaan naisten on pelattava bikineissä, joiden alaosan mitta saa olla sivuilta enintään kymmenen senttiä. Miehille asuksi kelpaa shortsit ja hihaton paita. Kuulostaa aika sattumanvaraiselta, paitsi tietysti kun muistaa, että naisia on tapana esineellistää myös urheilussa.

Voisi kuvitella, että urheilukilpailussa urheilijalla olisi mahdollisuus päättää miten paljon haluaa itseään paljastaa etenkin, kun vaatteiden koko ei tässä tapauksessa selvästikään vaikuta itse urheilusuoritukseen.

Samalla, kun rantakäsipallossa naiset eivät saa peittää itseään liikaa, määrätään esimerkiksi Yhdysvalloissa harva se päivä tyttölapsia kotiin kesken koulupäivän, koska heillä on yllään vaikkapa spagettiolkaintoppi, joka joidenkin mielestä paljastaa liikaa ihoa. Ranskassa ja muutamassa muussa Euroopan maassa taas naisia on lailla kielletty käyttämästä huntua julkisilla paikoilla.

En väitä, etteikö koskaan olisi tilannetta, jolloin ihmisen pukeutumista tulee rajoittaa ja säädellä. On hyvä, että leikkaussalihoitajalla on yllään steriilit vaatteet ja rakennustyömaalla tulee ehdottomasti edellyttää suojakypärää ja huomioliiviä. Nämä säännökset koskevat kuitenkin kaikkia sukupuoleen katsomatta ja ovat perusteltavissa turvallisuudella.

On kuitenkin vaikea uskoa, että vaikkapa painijamiehet suostuisivat painimaan pelkissä tangoissa, jos ainoaksi syyksi on tulkittavissa katsojien miellyttäminen. Se saattaisi tuntua oman urheilusuorituksen vähättelyltä.

On aivan yhtä väärin pakottaa naisia, tai minkään sukupuolen edustajia, pukeutumaan bikineihin kuin peittämään itsensä hunnulla. Naisella taas tulee olla aivan yhtäläinen oikeus valita kumpi tahansa pukeutumistyyli.

Mikään vaate tai tapa pukeutua ei alista naista silloin, kun nainen on itse saanut tehdä valinnan pukeutumisestaan. Alistamista on se, että valinnan tekee joku muu.

Laura Ala-Kokko, kirjoittaja on vihreiden varavaltuutettu Seinäjoella

Etusivulla nyt

Luetuimmat