Opiskelijat etsivät nyt asuntoja - yksi asumismuoto ei enää kiinnosta

Elintason nousu näkyy opiskelijoiden asumistottumuksissa

Seinäjoella vuokra-asuntoja tarjoava Sevas-kodit on kaupungissa opiskelevien keskeinen vuokranantaja. Opiskelija-asuntojen vuokrauksessa eletään nyt vilkkaita viikkoja. Opiskelijoiden saapuminen kaupunkiin jakautuu tosin useille viikoille elo-syyskuussa.

– Vain muutamia soluhuoneistoja on vapaana, muut ovat kaikki vuokrattuna, Asko Heikkilä Sevas-kodeilta kertoo.

Opiskelijoiden keskuudessa ylivoimaisesti suosituin asunto on yksiö. Tämän Sevas-koditkin on ottanut huomioon. Seinäjoella sijaitsevasta noin 600 opiskelija-asunnosta 350 on yksiötä.

– Yksiöt ovat yhä suositumpia. Tällä vuosituhannella rakennetut uudet opiskelija-asunnot ovat vain yksiöitä ja pieni kaksioita. Soluasuntoja on muutettu yksiöiksi peruskorjausten yhteydessä.

Elintason nousu näkyy opiskelijoiden asumistottumuksissa ja saa hakeutumaan soluasuntojen sijasta yksiöihin.

– Kodeissa nuorilla on ollut omat huoneet ja perheissä on vähemmän lapsia. Opintotuen muutos vaikuttaa siihen, että opiskelijoillakin riittää enemmän rahaa asumiseen. Opintotuen asumislisä on poistunut ja tilalle on tullut yleinen asumistuki, Asko Heikkilä pohtii.

Yleinen asumistuki takaa tuen vuokranmaksuun ympäri vuoden, kun opintotuen asumislisää sai vain opiskelukuukausille.

Paremman asumistason takana ovat usein myös vanhemmat.

– Moni vanhempi pystyy tukemaan asumista. Oma tyttäremmekin opiskelee ja tuemme hänen asumistaan. Tytär haki vain yksiötä.

Sevas-kotien opiskelijayksiöt ovat noin 30 neliömetrin suuruisia. Keskimääräinen vuokra tällaisesta yksiöstä on hieman yli 400 euroa kuukaudessa. Vuokraan sisältyvät vesimaksu, sähkö ja nettiyhteys.

Seinäjoen opiskelija-asuntojen asukkaista suurin osa on SEAMK:in ja Sedun opiskelijoita. Jonkin verran on myös omillaan asuvia lukiolaisia.

Sevas-kodit ottavat asukkaiksi opiskelijoita, joiden opiskelu- tai harjoittelupaikka on Seinäjoella. Opiskelija-asuntoa hakiessa tärkeitä kriteerejä ovat matka ja aloitusvuosi.

– Mitä pitempi matka, sitä varmemmin pystymme tarjoamaan asuntoa. Aloittavat opiskelijat ovat haussa ensisijalla.

Suuri osa Seinäjoen opiskelija-asunnoista sijaitsee keskustassa. Keskustayksiö on suosittu, mutta opiskelijoille vuokrataan myös perheasuntoja kuten kolmioita kimppakämpiksi.

Seinäjoen opiskelija-asuntotilannetta helpottaa se, että yksityisten vuokranantajien opiskelijoiden tarpeisiin sopivia asuntoja on hyvin tarjolla

– Moni saa asunnon myös yksityisiltä markkinoilta.

Tämä purkaa vuokra-asuntoyhtiön jonoja.

Viime viikolla asuntoa jonotti nelisenkymmentä opiskelijaa. Jono on liikkunut, sillä edellisellä viikolla asuntoa jonottavia opiskelijoita Sevas-kotien jonossa oli vielä 60.

Asuntolaohjaajat auttavat arjen taidoissa ja kuuntelevat nuorten huolia

Sedun asuntolassa Seinäjoella on 48 paikkaa soluasunnoissa kaupungin keskustassa.

– Asuntola on ihan täynnä. Suurin osa opiskelijoista on aloittanut opinnot viime tiistaina, asuntolaohjaaja Katja Kuusela kertoo.

Oppivelvollisuuden laajenemisen myötä etusijalla asuntolapaikkaan ovat ensimmäisen vuoden opiskelijat. Asuminen on nuorille maksutonta. Asuntolassa majoitutaan kouluviikkojen ajan ja viikonlopuksi nuoret lähtevät koteihinsa.

Ammattioppilaitoksen asuntola on turvallinen paikka itsenäisen elämän alkutaipalelle. Nuorten tukena ovat asuntolaohjaajat ympäri vuorokauden ja talon pelisäännöt takaavat asumisrauhan.

– Annamme tukea ja ohjausta asumiseen, itsenäistymiseen ja elämänhallintaan. Asukkaiden kanssa yhdessä on opeteltu siivoamaan, käyttämään pesutuvan pesukonetta ja kuivausrumpua sekä lajittelemaan jätteitä. Autamme myös ruoanlaitossa, Katja Kuusela kertoo.

Asuntolaohjaajat tarjoavat virikkeitä vapaa-aikaan. He kannustavat liikuntaan ja muistuttavat riittävän unen merkityksestä.

– Viemme nuoria harrastuksiin ja yhdessä lenkille. Olemme tutustuneet lenkkeillen Seinäjokeen.

Joskus mieltä painavat huolet eikä uni tule. Silloin ajatteluttavista asioista voi tulla juttelemaan asuntolaohjaajalle. Keskustelutuokion ja kaakaokupillisen jälkeen Nukkumattia voi odotella huojentunein mielin.

Sedun asuntolassa asutaan kahden hengen soluhuoneissa. Joka huoneessa on oma vessa ja suihku. Keittiö on kuuden huoneen yhteinen. Asuntolapaikkoja jaettaessa otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon toiveet tutusta asuintoverista. Katja Kuuselan kokemuksen mukaan ennestään tuntemattomilla kämppäkaveruksilla on taipumus tulla ystäviksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat