Pohjalaisministeri: "Vaasan akkutehdasinvestointi hyödyttää myös Seinäjoen seutua"

Vaasan energiateknologian keskus sai merkittävän akkukennotehtaan uudeksi osakkaakseen

Vaasan kaupungin kanssa tehdyssä aiesopimuksessa FREYRlle annetaan 22.7.2022 saakka yksinoikeus 90 hehtaarin (900 000 m2) tonttiin mahdollisen akkukennotehtaan rakentamista varten. Arkistokuva Vaasan kaupunki

Laura Kaski

Vaasan kaupunki on julkistanut merkittävän uuden toimijan GigaVaasa-hankkeelle, kun norjalainen akkualan yritys FREYR Battery teki aiesopimuksen kaupungin kanssa. Toisen aiesopimuksen yritys teki Suomen Malmijalostuks Oy:n kanssa, joka toimittaa materiaaleja akkualan yrityksille. Aiesopimus määrittää, että tehdas rakennetaan näiden kahden yrityksen yhteistyönä. Tavoitteena olisi tuotannon alkaminen vuonna 2025.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen iloitsee suunnattomasti Vaasan yhä vahvistuvasta asemasta akkuteollisuudessa sekä siitä, että näin koko Suomen akkuarvoketju kehittyy.

– On valtavan hienoa, että Suomen asema eurooppalaisessa akkuarvoketjussa vahvistuu ja kykenemme näin lunastamaan paikkamme maailman akkukartalla. Investointi hyödyttää myös Seinäjoen ja Kokkolan seutua ja koko vaalipiiriä, Kurvinen sanoo.

FREYR on jo aloittanut valmistelut ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa varten, mikä on yksi edellytys rakentamisen aloittamiselle.

– Jos tehdas toteutuu, se tuo tullessaan runsaasti työpaikkoja ja vientieuroja, joita Suomi ehdottomasti tarvitsee kirittämään kasvua. Lisäksi tämä vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä ja vaasalainen brändi kestävällä tavalla tuotettujen akkujen valmistajana kasvaa entisestään, Kurvinen luettelee.

GigaVaasa-hanke luo maailmanluokan toimintaympäristöä energiateknologia-alan yrityksille. Satojen hehtaarien alue on varattu yksinomaan akkuteollisuuden tarpeisiinja se on ainoa laatuaan Pohjoismaissa ja koko Euroopassa

Olemme iloisia voidessamme todeta, että Vaasaan suunnitellun akkukennotehtaan perustamistyö etenee. Rakennamme Suomeen määrätietoisesti vahvaa akkuekosysteemiä kansallisessa akkustrategiassamme määritellyn mukaisesti.

Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja

Sopimus koskee yksinoikeudella 90 hehtaarin kokoista tonttia Laajametsässä ja se on voimassa vuoden 2022 heinäkuuhun saakka. Aiesopimus koskee myös yhteistyössä tehtävää aluerakentamista, jotta voidaan nopeuttaa vähähiilisten ja kustannustehokkaiden akkujen tarjontaa Suomessa. Tontti sijaitsee Johnson Mattheyn aiemmin varaaman tontin vieressä, johon yritys aikoo rakentaa akkumateriaalitehtaan.

– Olemme iloisia voidessamme todeta, että Vaasaan suunnitellun akkukennotehtaan perustamistyö etenee. Rakennamme Suomeen määrätietoisesti vahvaa akkuekosysteemiä kansallisessa akkustrategiassamme määritellyn mukaisesti. Tänään julkistetut suunnitelmat sopivat äärimmäisen hyvin, toteaa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

FREYRn toimitusjohtaja Tom Einar Jensen pitää Vaasa houkuttelevana sijaintina EU:n sisällä.

–Käytettävissä on paikallisia, läheltä toimitettavia raaka-aineita, runsaasti uusiutuvia energialähteitä ja jäähdytysvettä sekä ainutlaatuinen, jo olemassa oleva klusteri maailman johtavia toimittajia osaksi akkujen arvoketjua.

Kommentoi