Koronapassikokeilu ei innosta Seinäjoen kulttuuritoimijoita

Koronapassikokeilu ei vapauta tapahtumajärjestäjää AVI:n asettamista rajoituksista. Tapahtumajärjestäjät odottavat nyt viranomaisohjeita.

Kansalaisten keskuudessa koronapassin käyttöönotto on uutisoinnin perusteella kannatettu ajatus, sikäli kun se merkitsee rajoitusten keventämistä ja maailman avautumista.

– Tällä hetkellä meillä viranomaisilla ei ole koronapassin käyttöönotosta sen enempää tietoa, kuin että sitä selvitetään THL:n tasolla. Mahdolliset tapahtumajärjestäjien kokeilut eivät poista voimassa olevien rajoitusten vaatimuksia tapahtumassa, korostaa hoitotyön johtaja Marketta Mäenpää Seinäjoen kaupungilta.

Todistus kahden koronarokotteen saamisesta on jo nyt jokaisen käytettävissä, sillä matkustamisen helpottamiseksi käyttöönotettu EU:n koronatodistus löytyy Omakannasta. Teoriassa se kävisi koronapassista, mutta asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Pohdittavana on teknisiä ja oikeudellisia kysymyksiä.

– Koronapassin käyttöön liittyy monia kysymyksiä, joita THL:n toimesta nyt pohditaan, toteaa Mäenpää.

Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtaja Milla Hautalan mukaan teatterissa toimitaan koronapassin osalta viranomaismääräysten mukaisesti, eikä kokeiluihin nähdä tarvetta nyt lähteä.

– Tässä on korona-aikana opittu, että eletään päivää kerrallaan. Määräykset muuttuvat nopeastikin. Koronapassiin liittyy vielä paljon epäselvyyttä, joten tässä vaiheessa vain odotamme viranomaisten ohjeistusta asiassa, sanoo Milla Hautala.

Tässä vedetään viikkoa kerralla ja tapahtumia järjestetään niin kauan, kuin viranomaismääräykset sen sallivat.

Marko Kivelä, Selmu ry

Jos passi tulisi käyttöön heti, siitä olisi hyötyä. Mutta se ei näytä realistiselta.

– Tässä saattaa hyvin käydä niin, että rokotekattavuus saadaan riittävälle tasolle ennen kuin passin yksityiskohdat ratkaistaan. Silloinhan passi on tarpeeton, Hautala toteaa.

Kaupunginteatterissa syyskausi aloitetaan suunnitellusti. Koronatilannetta seurataan teatteritoimijoiden ja viranomaisten kanssa tiiviissä yhteistyössä.

– Meillä on terveysturvallisuussuunnitelma käytössä ja terveysviranomaisten kanssa olemme yhteistyössä. Teatteriin on turvallista tulla. Kesäteatterin osalta yleisö rohkeni lähteä hyvin liikkeelle, ja toivon, että suuntaus jatkuu. Tunnelmat ovat odottavat ja positiiviset. Uskon, että saamme kauden hienosti käyntiin, Hautala sanoo.

Rytmikorjaamon tapahtumasyksy on juuri käynnistynyt. Tällä hetkellä tilaisuuksiin otetaan alle puolet tilan kapasiteetista ja toimitaan hyväksytyn terveyssuunnitelman mukaisesti.

– Koronapassikokeilu ei ole meillä suunnitelmissa. Seuraamme hyvin tiiviisti, miten valtakunnan tasolla toimitaan. Viranomaispäätöksien lisäksi etenkin muiden tapahtumajärjestäjien ratkaisuja. Toki, jos koronapassikokeilut näyttävät vaikuttavan positiivisesti ihmisten liikkumiseen ja luovat rohkeampaa ilmapiiriä tapahtumiin lähtemiseksi, sen kokeilemista harkitaan uudelleen, sanoo toiminnanjohtaja Marko Kivelä Selmu ry:stä.

– Tässä vedetään viikkoa kerralla ja tapahtumia järjestetään niin kauan, kuin viranomaismääräykset sen sallivat. Yleisön viesti on, että elävää musiikkia kaivataan. Haluamme tarjota elämyksiä ja samalla myös olla edistämässä alan työllisyyttä tänä erittäin vaikeana aikana, Kivelä summaa.

Myös Seinäjoen kaupunginorkesteri lähtee kauteen varovaisen positiivisin tunnelmin.

– Ennakkomyynnin ja kausikorttikysynnän perusteella on havaittavissa positiivista virettä. Meillä on terveysviranomaisten hyväksymä terveysturvallisuussuunnitelma, jonka mukaan toimimme. Konsertteihin on siis turvallista saapua, korostaa toiminnanjohtaja Jarmo Anttila Seinäjoen Kaupunginorkesterista.

Myös konserttien yleisöön otetaan vain puolet salin kapasiteetista.

– Koronapassikokeiluun me emme ole lähtemässä. Viranomaisten ohjeistuksien mukaan toimimme. Niiden mukaan turvavälit, maskien käyttö ja hygieenisyys varmistavat turvallisen konserttikokemuksen, sanoo Anttila.

Etusivulla nyt

Luetuimmat